Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2017 14:16:41

Emanuel Macron a zákoník práce

Emanuel Macron a zákoník práce

Omezení a svazující ustanovení zákoníků práce na celém světě prezentoval po svém nástupu do funkce i nový francouzský prezident Emanuel Macron. Uvolnění a svoboda trhu práce nejen podle Macrona posílí ekonomiku země.

Stále více škodící a svazující ustanovení zákoníků práce omezují možnosti pružné ekonomiky v mnoha zemích světa. Ze zaměstnanců tak dělají závislé, nesvobodné a samostatného života neschopné jedince.

Tento problém si vážně uvědomuje i nový francouzský prezident Emannuel Macron. Jeho návrhy se v mnohém podobají nutným změnám v systému „Privatismu“ - Hodnotové ekonomiky, prezentované stranou Občané České republiky v prosinci 2012.

Macron řeší vysoké náklady na zaměstnávání, stagnaci rozvoje a nových aktivit, vysokou daňovou zátěž, nezaměstnost, vyplácení podpor a v neposlední řadě i konkurenceschopnost francouzských podnikatelů a firem.

Jeho odvážné kroky však budou jen mírnou korelací stávajících pracovních norem, pokud nebude respektována rovnost a odpovědnost účastníků trhu práce.

Budoucnost pracovních vztahů ve vysoce komunikativní společnosti prokazuje zastaralost zákoníku práce a přežité důvody jeho vzniku. Ve své podstatě je tak zákoník práce významnou brzdou rozvoje ekonomiky, kde moderní pojetí je na principu flexibilních pracovních týmů a respektování podílů práce i účasti zúčastněných.

Prodej a koupě práce je podobnou komoditou v tržním prostředí, jako jiné hodnoty. Podmínky prodeje práce, ceny a související vztahy by si měly smluvní strany sjednat svobodně, bez omezování přežitými normami svazující prodávajícího i kupujícího.

Co pan Macron zatím pomíjí, je rovnost vztahů při prodeji a nákupu práce, s přímým dopadem na osobní odpovědnost vlastníků firem – podnikatelů.

Každý musí být osobně odpovědný za své aktivity i podnikání, neboť každý to dělá pro své zisky. Může jít o jednotlivce, majitele malých či velkých nadnárodních firem. Jisté je, že zisky končí vždy v peněženkách vlastníků, kteří za tento zisk musí nést i plnou odpovědnost z podnikání.

Uvolnění pracovního trhu a rozvoj ekonomik celého světa je možný jen při splnění podmínek volnosti, svobody a odpovědnosti za své osobní i podnikatelské aktivity a svobodou prodeje či nákupu práce to začíná. Principy tržní hodnotové ekonomiky v aktuálním pojetí lze nalézt na internetových stránkách privatismus.eu

Obrovské komunikační možnosti „každý s každým“ dávají opodstatnění realizace přísloví „já pán, ty pán“ v rozvoji ekonomik všech zemí, kde se zbaví zákoníků práce v současné podobě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama