Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2011 8:52:00

Proč je dobré tajit platy státních úředníků?

Proč je dobré tajit platy státních úředníků?

Protože se může stát, že zjistíme, že hejtman je na výplatní pásce krajského úřadu až na sedmém místě, že spousta lidí ze státních peněz bere podstatně více než prezident a ministři.

Protože se může stát, že zjistíme, že hejtman je na výplatní pásce krajského úřadu až na sedmém místě, že spousta lidí ze státních peněz bere podstatně více než prezident a ministři, že existují úřady, fondy a pozice, kde se vyplácejí na platech astronomické peníze a přitom o nich nikdo nikdy neslyšel, natož o jejich práci.

 Existují výjimky, které je třeba tajit z bezpečnostních důvodů. Ať už v gesci ministerstva vnitra nebo obrany. Proč ale nevíme, kolik berou lidé, kteří jsou placení z našich daní v běžných pozicích? Proč víme kolik bere vláda, poslanci, hejtmani, ale nevíme kolik a často o kolik více berou jejich podřízení?

  Osobně nesouhlasím se stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů, který je v protikladu s rozhodnutím správního soudu, který rozhodl, že veřejnost má právo vědět, jak se platí státní úředníci. Prý by bylo zveřejněním platů (na žádost) porušeno soukromí úředníka. Kromě utajovaných skutečností vyjmenovaných v zákoně, ať každý skládá účty! Tohle je přece veřejná služba a ne soukromý byznys. Když poslanec ví, že jeho příjmy může každý znát, ať je to stejné i u dalších lidí placených z našich peněz. To se budeme divit!

 Nejde přeci o závist, ale o kontrolu. Je vůbec myslitelné, aby ve státních službách byly běžně vyšší manažerské platy než v soukromém sektoru, který tvoří ekonomické hodnoty? Aby "manažeři" v podnicích, které jsou v monopolním postavení, nebo úřadech, které jen přerozdělují peníze, které sami nevydělaly, měli vyšší platy než lidé v byznysu? Obávám se, že je ve zdůvodnitelných a vyjmečných příkladech ano. Ať peníze mají, když vyjímečně dobře pracují, ale i o nich by veřejnost měla vědět. Automaticky, a to včetně odměn. Vždyť to jsou naše peníze....

  Je možné, aby ředitel ČT mohl dávat dle svého uvážení platy podřízeným, aniž by kdokoliv znal jejich výši? Jediné, co se dozvíte, že plat jeho podřízeného nesmí být vyšší než jeho....

  Dobře si vzpoomínám, jak se informací z KÚ Královéhradeckého kraje musela paní Dernerová domáhat soudně. Uspěla.Takže držme palce, ať novináři, kteří se pouštějí do žaloby, nenarazí u soudu.

 Vyšlo na blogu Aktuálně
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama