Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2011 13:01:15

Ušetří Evropská byrokracie 200 mil. Euro (cca 5 miliard Kč) ročně?

Ušetří Evropská byrokracie 200 mil. Euro (cca 5 miliard Kč) ročně?

Pravidelné pendlování europoslanců mezi Bruselem a Štrasburkem stojí obrovské peníze. Oni sami by tento nesmysl nejraději zrušili. Tento týden se na půdě EP konalo veřejné slyšení na téma - Alternativy pro Štrasburk a co čeká Brusel?

Absolutní většina poslanců Evropského parlamentu podpořila návrh uzavření sídla EP ve Štrasburku. Tento krok by následně vedl k zásadní centralizaci směrem do Bruselu.

"V dubnu tohoto roku jsme na téma centralizace Evropského parlamentu vedla diskuse zabývající se možným využitím budov ve Štrasburku", uvedl český europoslanec Edvard Kožušník, člen skupiny ECR.

Z této diskuze vzešly dvě alternativy pro Štrasburské administrativní budovy:   První alternativou je využití budov "University of Europe" ve městě  Alsace. Druhou pak vybudování "justičního městečka".  Tato alternativa by zahrnovala přemístění dalších institucí EU, včetně Evropského soudního dvora.

Pro ČR je také zajímává samostatná studie, kterou vypracoval holandský akademik Philippe van Parijs. Ta ukázala, že na základě vzdálenosti od hlavních mest členských státu by ideálním kandidátem na "hlavní město EU" byla Praha.

Podle finančních studií by se uzavřením Štrasburku "ušetřilo" okolo 200 miliónu EUR ročně.  Je tedy evidentní, že by došlo k výrazným finančním úsporám a časovému zefektivnění práce poslanců Evropského parlamentu.  Zároveň nelze pominout snížení zátěže pro životní prostředí.

Liberální britský europoslanec Edward McMillan-Scott ve svém úterním projevu uvedl, že počet poslanců podporující centralizaci se vyšplhal na 373 poslanců. Výsledkem je absolutní většina europoslanců podporující centralizaci", uvedl Edward McMillan-Scott. "Toto je nejdůležitější hlasování v dějinách Parlamentu, které znovu ukazuje, že většina poslanců a ostatních zaměstnanců EP se chce potkávat jen na jednom místě - v Bruselu", věří Edward McMillan-Scott.

"Jsem rád, že návrh na snížení počtu zasedání s účinností již od začátku příštího roku vznesla právě naše politická skupina Evropských konzervativců a reformistu", uvedl český europoslanec Edvard Kožušník.

Případné rozhodnutí týkající se navrhované centralizace sídla Evropského parlamentu však bude plně v rukou jednotlivých vlád.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama