Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2011 18:31:00

Chce snad Schwarzenberg uzavřít i ambasády v Evropě?

Chce snad Schwarzenberg uzavřít i ambasády v Evropě?

Z aktuálních výroků ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga vyplývá, že Česká republika bude v blízké budoucnosti uzavírat další česká velvyslanectví, tentokráte se to bude zřejmě týkat Evropy.

Důvodem jsou údajně další škrty v rozpočtu ministerstva zahraničí. Oceňuji, že ministr Schwarzenberg shledal, že „je to blbý", a pevně věřím, že k tomuto kroku nakonec nepřistoupí. Důvodů je hned několik.

 Loňská vlna zavírání českých zastupitelských úřadů v zemích s velkým budoucím ekonomickým potenciálem a tedy i potenciálem pro český export se totiž příliš nepodařila. Na květnovém zasedání zahraničního výboru PS PČR jsem požádal ministerstvo zahraničních věcí, aby mi předložilo informace o úsporách, které vznikly v důsledku uzavření devíti zastupitelských úřadů, mezi nimiž byla například Bogota, Montreal, Nairobi či Caracas.

 Poměrně mne šokovalo, když jsem z materiálů předložených ministerstvem zahraničních věcí zjistil, že celkové roční výdaje na chod těchto úřadů (bez personálních nákladů) ze státního rozpočtu činily 80 milionů korun. Jsem totiž přesvědčen, že škody, které vznikly české diplomacii a českému exportu řádově převyšují tuto „úsporu".

 Selský rozum praví, že pokud MZV uzavřením devíti ambasád a konzulátů uspořilo 80 milionů korun, muselo by příští rok, kdy má ve svém rozpočtu přijít o dalších 200 milionů, zavřít až 20 českých zastupitelských úřadů po celém světě. To je ovšem nesmysl. Pokud pan ministr hledá ve svém resortu rezervy, měl by zaměřit svou pozornost na nemovitý majetek - budovy již uzavřených úřadů, pro které ministerstvo není schopné, či ochotné najít kupce. V některých případech se jejich prodej táhne i několik let.

 Toto téma pokládám za natolik závažné, že budu požadovat jeho projednání na nejbližším zasedání Zahraničního výboru PS PČR.

 Jan Hamáček, místopředseda Zahraničního výboru PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama