Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2011 11:15:00

Extremismus není výmluvou pro zabíjení

Extremismus není výmluvou pro zabíjení

Ministr Schwarzenberg vyjádřil myšlenku, že extremismus je pouhou výmluvou pro zabijáky.

Reagoval tak na hrůzný čin Anderse Breivika, který je charakterizován jako pravicový extremista a křesťanský fundamentalista. Nevím, z čeho pramení toto ministrovo přesvědčení, možná je trochu omluvou za jeho konzervativní názory, ale opak je pravdou.

Obecně platí, že ke konzervativnímu myšlení, úctě k tradici a k fundamentalismu, který nemusí mít vždy negativní náboj, patří lidé, kteří hledají nějakou životní jistotu, trochu se bojí každé novoty, uchovávají si své zažité názory a přesvědčení. Pro zachování těchto jistot jsou lidé schopni i radikálnějších postojů, protože možná ztráta toho, na čem mají postaveny své životní hodnoty, ohrožuje jejich osobní integritu. Byli jsme toho svědky v minulosti u různých náboženství a ideologií. A pokud se k tomu přidá sklon zabíjet, máme tu tragedii v poměrně bezpečném Norsku.

Nechci tím říci, že každý konzervativec je schopný zabíjet, ale pokud někdo jde ve svých fundamentalistických názorech příliš daleko, může se cítit ohrožen a když se v něm probudí skrytá úchylka k zabíjení a možnost jak to udělat, tak to udělá.

Extremismus není výmluva pro zabíjení, ale naopak zabíjení je výmluvou pro setrvání na extrémních názorech a omluvou za svoji vlastní neschopnost vnímat život kolem sebe otevřeněji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama