doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2017 22:04:00

Brexit je velmi špatnou zprávou pro nás i pro celou Evropu

Brexit je velmi špatnou zprávou pro nás i pro celou Evropu

EP dnes přijal rezoluci týkající se Brexitu, ve které europoslanci konstatují, že v jednáních s Velkou Británií nedošlo doposud k dostatečnému pokroku ve stěžejních oblastech týkajících se práv občanů, otázky Irska a vypořádání finančních závazků.

Europoslanci vyzývají k tomu, aby v těchto třech oblastech bylo dosaženo dostatečného pokroku ještě před tím, než započnou jednání o budoucích vztazích mezi EU a Velkou Británií a o přechodném období.

V rámci parlamentní debaty vystoupil Luděk Niedermayer (TOP 09), předseda české delegace v největším klubu Evropských lidovců: „Vůle Velké Británie vystoupit lituji, pro Velkou Británii ani Unii to není šťastné. Velká Británie opouští největší společný trh na světě a její firmy tím přijdou o nejsnazší možné zapojení do trhu s téměř 450 miliony lidí, zatímco opačným směrem budou podniky čelit vyšším obtížím při vstupu na trh s 65 miliony obyvatel. Ekonomika jistě není hlavní částí nadcházejících jednání, ale v dnešním propojeném, vysoce konkurenčním a rychlém světě se každá nejistota negativně promítá do poklesu pracovních míst a snížení objemu peněz jak ve mzdách, tak ve státní pokladně či zmařených investicích podniků. Bohužel, dosavadní postup jednání nedává příliš nadějí na to, že se nám tomuto scénáři nejistoty podaří vyhnout.“

„Brexit je bohužel velmi špatnou zprávou pro nás i pro celou Evropu. V dnešním propojeném světě je velká škoda, že dochází k tříštění a rozporům v demokratické části světa. Diskuse o Brexitu, Katalánsko, to vše jen posiluje snahy o destabilizaci. Odchod Velké Británie však paradoxně vede k volání po větší integraci 27 států. V této nové situaci v Evropě musíme jako Česká republika zaujmout jasný postoj a definovat naše priority. Se současným postojem, že si nepřejeme vícerychlostní Evropu, nemusíme v budoucnu vystačit. Proto jsou nadcházející parlamentní volby v Česku obzvlášť důležité,“ říká Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru EP.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama