JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2011 12:37:53

Hledá se řešení pro oddlužení Kongresového centra Prahy

Hledá se řešení pro oddlužení Kongresového centra Prahy

-

Praha, 26. 7. 2011 - V letním prázdninovém období proběhla tiskem zpráva o tom, že Praha se i nadále propadá v žebříčku kongresových evropských měst na rozdíl od Vídně, která si upevňuje pozici lídra v této oblasti. Zpráva proběhla bez povšimnutí, bez komentářů - v pouhém konstatování. Zanedlouho pražští radní schválili cenově zvýhodněnou jízdenku pražskou dopravou pro účastníky kongresu. Jakoby nejdřív zahřmělo a teprve potom zablesklo.
Pražská kongresová turistika po letech slávy ve znamení kongresu Mezinárodního měnového fondu a později NATO stojí na okraji zájmu evropských, ale i světových pořadatelů kongresů. Nesporně k této skutečnosti přispívají i periodicky se opakující informace o finanční krizi Kongresového centra Prahy a o neschopnosti splatit dluhy, které vznikly přestavbou centra pro konání kongresu MMF.
K důvěře zákazníků takové informace jistě nepřispívají. Stejně jako skandál s firmou ProMoPro, která zajišťovala ozvučení akcí v Kongresovém paláci při průběhu předsednictví České republiky v Evropské unii.
V nedávných dnech obdržel finanční výbor Zastupitelstva hl. města Prahy k projednání projekt možného budoucího řešení oddlužení Kongresového centra Prahy. Finanční výbor ZHMP se problematikou možného oddlužení KCP pravidelně zabývá a po prvním seznámení se domnívám, že předložený návrh je jedním z možných řešení. Přesto se nemohu ubránit konstatování, že k  řešení oddlužení KCP se musí aktivně spojit Praha s Ministerstvem financí.
Opakovaně připomínám, že náklady, které vznikly rekonstrukcí  a dostavbou KCP před zasedáním MMF, nebyly náklady města Prahy. Stát potřeboval vytvořit odpovídající prostor pro světová zasedání. Stát inicioval dostavbu a rekonstrukci, tíhu nákladů však ponechal na KCP a potažmo na jeho zřizovateli, tj. městu Praze.
Praha v této chvíli nabízí, že odprodejem pozemků a části budov je připravena podílet se na oddlužení. Stejnou vůli by však měl projevit i stát, který se rozhodujícím způsobem podílel na zadlužení KCP.
Hlavní město si chce i nadále areál spravovat a v  samotném objektu Kongresového centra posilovat rozvoj kongresové turistiky, která se významně promítá nejen do rozpočtu města, ale i do řady návazných podnikatelských subjektů. Jsem přesvědčen, že jedině ve společném řešení Prahy a MF je možné dosáhnout oddlužení Kongresového centra. Je všeobecně známo, že KCP bez nutnosti placení dluhů z minulosti je hospodářsky i finančně soběstačné. Pro úplnost připomínám, že na dostavbu a rekonstrukci KCP bylo v letech 1998 – 2000 vynaloženo 4,1 miliardy korun. V současné době zbývá uhradit dluh ve výši 2,07 miliardy korun do konce roku 2014.
Řešení vidím v odprodeji  majetku KCP nepotřebného k provozu hlavní kongresové budovy, který by přinesl zhruba polovinu dlužné částky. Zbývající část dluhu je v řešení MF a státu. Za přínosný považuji i návrh obsažený v předloženém projektu, který do budoucna počítá s rozšířením výstavních ploch při hlavní kongresové budově. Realizace tohoto záměru by nejen zvýšila příjmy KCP, ale byla by i řešením pro koncepci veletržního rozvoje hl. m. Prahy.

JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
předseda finančního výboru ZHMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama