Ing. Martin Charvát

  • ANO 2011
  • Pardubice
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2017 19:33:00

Město Pardubice bude nacvičovat se složkami IZS

Město Pardubice bude nacvičovat se složkami IZS

Magistrát města Pardubic chystá na příští týden ve spolupráci se složkami IZS třídenní cvičení zaměřené na evakuaci školských zařízení a nácvik koordinace činností složek IZS při teroristickém útoku výbušninami a nervově paralytickou látkou Sarin.

 Důvodem cvičení, které se bude konat od 18. do 20. října a nese název Agens 2017, je zejména zvyšující se riziko a počet teroristických útoků nejen v Evropě, ale i po celém světě.

„Teroristické útoky jsou navíc stále častěji zaměřovány na takzvané měkké cíle, tedy místa s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení proti násilným útokům. Proto jsme letošní cvičení zaměřili na předškolní a školská zařízení a právě na reakci všech složek a subjektů, plnících úkoly v oblasti krizového řízení, na uskutečněný teroristický útok. Náročnost jednotlivých cvičení v Pardubicích se navíc snažíme postupně zvyšovat. Zatímco v předchozích letech se evakuace týkala maximálně 300 osob, letos jich bude téměř 800,“ podotýká Jiří Kyncl, vedoucí oddělení krizového řízení Magistrátu města Pardubic s tím, že evakuovány budou částečně tři polabinské školy a mateřská škola Pastelka.

„Velmi vítám, že cvičení nebude jenom papírové, ale proběhne skutečně tak, jako by se mimořádná událost stala. Skutečnosti, které se v poslední době odehrály v některých evropských městech, jasně říkají, že všechny složky podílející se na řešení případné situace musejí být stoprocentně připraveny. Samozřejmě si přeji, aby vždy zůstalo jen u cvičení,“ říká primátor Pardubic Martin Charvát, který si mimo jiné velmi váží vstřícného přístupu ředitelů školských zařízení, jež se cvičení zúčastní.

Cvičení Agens 2017 bude zahájeno ve středu 18. října evakuací dětí z MŠ Pastelka a ZŠ v Polabinách. „Ve čtvrtek pak proběhne nácvik zásahu složek integrovaného záchranného systému na částečně uskutečněný teroristický útok za použití výbušniny a menšího množství nervově paralytické látky Sarin. Tato část cvičení se uskuteční v areálu Univerzity Pardubice,“ uvádí Jiří Kyncl. Dodává, že poslední den bude zaměřen na oddělení krizového řízení kanceláře primátora, které bude nacvičovat vlastní činnost.

Takové cvičení se na území Pardubic uskuteční vůbec poprvé a zapojí se do něho jak složky IZS, tak Policie ČR, Městská policie Pardubice, zdravotnická záchranná služba kraje, hasičský záchranný sbor kraje, jedna mateřská a několik základních pardubických škol, pěší rota aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Pardubice a Pardubická nemocnice, dále Dopravní podnik města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. V roli zraněných se objeví studenti katedry klinických oborů Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice, kteří zde mohou nasbírat nové poznatky pro své studium.

Během třídenního nácviku dojde k mírným dopravním omezením, která však potrvají krátkou dobu a týkat se budou zejména okolí zastávky MHD u Tipsport areny 18. října a 19. října dopoledne okolí univerzitního kampusu na Cihelně. Cvičení bude vyhodnoceno do 31. října letošního roku a výsledek projednán Bezpečnostní radou obce s rozšířenou působností Pardubice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama