ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2017 17:50:00

Svobodní v Jablonci prolévají svou krev

Svobodní v Jablonci prolévají svou krev

S netypickou volební kampaní přišla jablonecká medialérka vedoucí místní buňky Svobodných Irena Hradecká.

Podařilo se jí vyburcovat už více než 10 sympatizantů Svobodných, které přišli na libereckou transfúzní stanici s ušlechtilým záměrem darovat krev.

Velký zájem z řad členů a příznivců ji samotnou překvapil. „Další zájemci jsou již registrovaní a po skupinkách dvou až třech lidí budou chodit pravidelně darovat krev i po volbách, pokud projdou lékařskou prohlídkou.“, pochvaluje si Hradecká.

Krajský předseda Jindřich Hradecký je také účastníkem dobrovolné akce. Podle něj je to rozhodně lepší způsob kampaně, než polepování billboardů s prázdnými slogany. I v čekárně mohl s lidmi debatovat o programu, z nichž lidi nejvíce zaujaly zejména tyto body:

  • konec vynakládání veřejných peněz na přistěhovalce 
  • referendum o vystoupení ČR z EU 
  • větší práva obětem trestných činů na úkor pachatelů 
  • zrušení investičních pobídek a snížení daní 
  • zjednodušení živnostenského podnikání

Lídr kandidátky David Forbelský považuje darování krve za možnost pomoci anonymnímu příjemci, aniž by na to potřeboval státní příkaz. „Soudě podle fronty, kterou jsme museli vystát, je tato forma pomoci bližnímu velmi oblíbená. Věřím, že podobně by lidé reagovali i na pomoc jinde namísto složitého státního systému.“ doplnil lídr Forbelský.

Akci kromě dalších podpořili Petr Janoušek nebo Vít Uličný. „Darovat krev jsem chtěl již několik let, ale nikdy jsem se sám neodhodlal. Ve Svobodných věříme, že dobrovolná solidarita je přirozenou součástí většiny lidi a není třeba jim přikazovat, jak mají být solidární se svými spoluobčany, se svým okolím a blízkými. Příkladem je právě darovaní krve, kde lide ví, že dělají prospěšnou věc pro druhé a sami z vlastní dobrovolné vůle se rozhodnou ostatním pomoci. Není třeba žádných nařízení, že každý je povinen darovat krev alespoň jednou ročně jinak dostane pokutu.“

Podle kandidáta Františka Petríka je dárcovství krve ukázkou toho, že lidé jsou ve skutečnosti mnohem lepší než nám je předkládáno politiky. „Plná čekárna dobrovolných dárců na Liberecké transfuzní stanici ukazuje, že zde existuje skutečná solidarita. Nepotřebujeme povinnou solidární daň nebo povinnou státně-solidární podporu vybraným arabským režimům. Naopak potřebujeme, aby lidé mohli o svých penězích rozhodovat svobodně. Po shlédnutí reality možná i nejeden politik pochopí co to je skutečná solidarita." doplnil kandidát Petrík.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama