Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2017 19:02:00

Vláda zcela selhala v ochraně ekonomických zájmů státu

Vláda zcela selhala v ochraně ekonomických zájmů státu

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

 Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane místopředsedo,

i přestože jsem přesvědčen, že tato předvolební hysterie, kterou vyvolal zejména dnes trestně stíhaný Andrej Babiš a také pravděpodobný agent Stb, je snahou odvést pozornost od zcela zásadního tématu těchto voleb, kterým je zachování demokracie a prozápadního směřování České republiky, toto je prosím tématem voleb. Nic na tom však nemění situace, že vláda v otázce těžby lithia zcela selhala v ochraně ekonomických zájmů státu. Vzájemné obviňování mezi Ministerstvy průmyslu a obchodu a životního prostředí, kdo za to může, je učebnicovým příkladem neschopnosti této vlády spravovat tuto zem. Tato neschopnost se bohužel netýká pouze těžby lithia.

Chtěl bych se z tohoto místa zeptat, kde byl tehdejší vicepremiér Babiš, dnes trestně stíhaný Andrej Babiš, v době, kdy se připravovala surovinová politika vlády. Jeho velkým tématem v té době byly poplatky za vydobytý nerost. Proč v té době neupozornil na možnost těžby lithia, respektive na možnost ztráty peněz z těžby lithia? Kde byl v této době tehdy vicepremiér, dnes trestně stíhaný Andrej Babiš? Neslyšel jsem od něho o lithiu ani slovo, ačkoliv k poplatkům za vydobytý nerost se vyjadřoval velmi a bylo to jeho velké téma. Kde byl v době, kdy se připravovala surovinová politika vlády a kdy se novelizoval horní zákon dnešní vicepremiér, ministr životního prostředí Richard Brabec? Kde byl? Mlčel a neřekl ani slovo. Neřekl ani slovo lithium, neupozornil Poslaneckou sněmovnu, že prodlužuje licence k průzkumu ložiska lithia a neupozornil Sněmovnu, co z prodlužování licence vyplývá, že to automaticky povede k těžbě lithia.

Musím říct, že ministr životního prostředí Richard Brabec totálně selhal v tomto případě. A dnes, čtyři dny před volbami, z toho dělá velké téma společně s trestně stíhaným Andrejem Babišem. Musím taky bohužel říct, že politicky selhal i ministr průmyslu a obchodu. To, že podepsal memorandum pár dnů před volbami, aniž by ho řádně projednal v Poslanecké sněmovně, aby seznámil Parlament, to znamená Sněmovnu a Senát, s obsahem memoranda, aby k tomu měl skutečný politický mandát, tohle neučinil. Podpis memoranda proběhl pár dnů před volbami a já to beru za velkou politickou chybu.

Ještě bych se v krátkosti vrátil právě k oné době, která byla zhruba před dvěma lety, kdy se právě projednávala novela horního zákona. Chci upozornit na to, že v té době jsem navrhoval, aby se právě poplatek za vydobytý nerost, to znamená ten hlavní a zásadní nástroj, ze kterého stát získává peníze z vydobytého nerostu, aby tento poplatek byl rozdělen mezi státní rozpočet, mezi obce a taky mezi kraj, kde těžba nerostů probíhá tak, aby tyto peníze mohly být použity především na rozvoj tohoto daného regionu.

Skutečně nestačí to, že někdo po těžbě pouze přijde, "zasype" díru do země a zamkne ocelová vrata. Ten region, ve kterém těžba probíhá, dnes to je Ústecký kraj, ale samozřejmě se to týká všech regionů, musí pozitivně pocítit, že u něho těžba probíhá a ty peníze musí být pozitivně použity na rozvoj regionu. A já jsem tehdy navrhoval, aby tento poplatek byl rovnoměrně rozdělen právě mezi tyto subjekty, tzn. obec, kraj a stát. Tehdy tento pozměňovací návrh, který jsem předložil společně s mými kolegy z TOP 09, neprošel. Hlasovali proti němu vládní poslanci, poslanci hnutí ANO, poslanci ČSSD a poslanci strany lidové. Kde byli tito vládní poslanci, proč v této době neupozornili: Blíží se tady těžba lithia, použijme tyto peníze právě pro rozvoj České republiky, pro rozvoj našeho regionu. Mlčeli jak vládní poslanci, mlčeli ministři, mlčel ministr životního prostředí Richard Brabec, mlčel ministr průmyslu a obchodu, tehdy pan Mládek, a mlčel i tehdejší vicepremiér, dnes trestně stíhaný Andrej Babiš. Tehdy byla doba, kdy jsme skutečně mohli něco s poplatkem za vydobytý nerost udělat, tehdy byla doba, kdy jsme skutečně mohli nastavit velmi korektně poplatky tak, aby z nich měla přínos Česká republika, a ne pouze těžební společnost. Tuto dobu díky liknavosti vládní koalice, hnutí ANO, ČSSD a lidovců, jsme promeškali.

Jak už jsem tady říkal, v tom návrhu bylo, aby peníze zůstávaly především v regionu, který je těžbou postižen. Samozřejmě, není to jediná podmínka, kterou říkáme, aby těžba lithia byla prospěšná pro Českou republiku. To, že peníze z těžby zůstanou formou poplatků za vydobytý nerost v České republice, je samozřejmě podmínka zásadní, nicméně další podmínkou je, aby zpracování lithia, resp. jakékoli rudy, která se u nás v budoucnu bude těžit, ale dnes se to samozřejmě nejvíce týká lithia, tak aby zpracování především probíhalo v České republice, aby tento nerost tady u nás byl zhodnocen, aby k němu byla přidaná hodnota taková, která bude mít další pozitivní dopad do průmyslu České republiky, aby výroba finálního výrobku s sebou přinášela investice do výzkumu, do vývoje a do vzdělanosti. Toto je, prosím pěkně, další přínos, kterým by měla být těžba nerostu u nás. To, že nemá, opět plně padá na rozhodnutí této vlády, jelikož je to vláda České republiky, vláda hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která schvaluje surovinovou politiku vlády, to za prvé, a za druhé schvaluje výši poplatků za vydobytý nerost. Znovu na to upozorňuji: Výši poplatků za vydobytý nerost schvaluje vláda České republiky, tedy ministři z hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Třetí podmínkou pro to, aby těžba lithia, resp. dalších rud v České republice, byla přínosná jak pro stát tak pro daný region, je samozřejmě požadavek, aby byla co nejpřísněji dodržena ochrana krajiny, ve které těžba probíhá. Tím nemyslím jenom přírody, ale samozřejmě krajiny jako takové, aby to na ni nemělo negativní dopad, ale spíše pozitivní vliv.

Dámy a pánové, to, že vláda měla celou řadu nástrojů, jakým způsobem v uplynulých letech mohla vstoupit do povolovacího procesu těžby lithia, že mohla jednat a vyjednávat o zřízení společnosti, která by byla s majetkovou účastí státu, je, myslím, dnes už zcela jasné. To, že to vláda neudělala, že zaspala, že čtyři dny před volbami z toho dělá velkou politickou kauzu, ukazuje opravdu jenom neschopnost této vlády.

Chtěl bych tu zmínit např. německý příklad, jakým způsobem je řešeny právě těžba podle tzv. německého modelu. Například v Porýní- Westfálsku je běžné, že majetkový podíl v těžebních společnostech mají obce, v jejichž regionu se dolování provádí. V takovém případě lze dostat do místních rozpočtů daleko více finančních zdrojů než jen skrze poplatky za dobývací prostor nebo za vytěžený nerost. To jsou pak pro příjmy těchto obcí zcela zásadní výnosy. A já se znovu musím ptát, proč v tomto už dávno vláda České republiky, resp. zodpovědní ministři, jak ministr životního prostředí, tak ministr průmyslu, tak ministr financí, nejednali. Jak je to možné? Jak je to možné, že dnes se tady na tomto místě pohoršují a diví se, co se vlastně událo. Vždyť to ukazuje pouze na jejich neschopnost vést tuto zemi.

Ústecký kraj, ve kterém těžba lithia bude probíhat, je skutečně za čtyřicet let komunistického drancování stigmatizován. Životní úroveň se v něm může začít dlouhodobě zvyšovat jen díky tomu, že tam budou žít vzdělaní a schopní lidé. Pokud má být tedy v Ústeckém kraji otevřen staronový důl, nechť z toho má onen region také adekvátní ekonomický prospěch. Naším cílem, prosím pěkně, by nemělo být prohlubování závislosti na těžbě surovin. To je cesta do Latinské Ameriky. Česká republika má ambice mnohem vyšší. Chceme být moderní zemí, zemí, kde budou mít zájem žít úspěšní lidé. Pokud k tomu může moci krušnohorské lithium, tím lépe.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych na závěr svého vystoupení vás seznámil s usnesením, které společně s poslaneckým klubem TOP 09 navrhujeme. Tento návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zní takto a je součástí i usnesení, které jsem již vložil do systému.

1. Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda selhala v ochraně hospodářských zájmů České republiky týkající se strategických nerostných surovin.

2. Poslanecká sněmovna budoucí vládě důrazně doporučuje, aby zásadním způsobem přepracovala surovinovou politiku a budoucí legislativu tak, aby:
a) byly pro Českou republiku zajištěny odpovídající výnosy z těžby,
b) významná část těchto výnosů zůstala v regionech zasažených těžbou,
c) byla důsledně zajištěna co nejlepší ochrana krajiny a přírody.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama