Ing. Václav Novotný

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2017 9:50:00

Zrušení programu Designbloku? Poděkujme primátorce Krnáčové

Zrušení programu Designbloku? Poděkujme primátorce Krnáčové

Včera, téměř přesně devět let poté, co vyhořelo levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, byla kvůli silnému větru poničena i další jeho část.

 Dle dosavadních informací se zdá, že jej dlouhodobě nebude možné používat, protože vítr napáchal velké škody na jeho levém křídle a strhnul část střechy. Kromě nepříznivých klimatických podmínek je na místě hledat příčiny tohoto tristního stavu.

Areál Průmyslového paláce a objekt jako takový chátrá po požáru už dlouhé roky. Když jsem působil jako náměstek pro kulturu na pražském magistrátu otázku Průmyslového paláce a Výstaviště jsem považoval za jednu ze svých priorit. Ukončili jsme smlouvu s Inchebou, jako nájemcem areálu k 31.12.2014, vyřešili jsme vztahy s pojišťovnami v souvislosti s vyhořelým levým křídlem a získali od nich 280 mil Kč a zpracovali koncept obnovy areálu, který schválilo zastupitelstvo Prahy.

K 1. 1. 2015, tedy téměř před třemi lety převzalo areál do své správy město. Od té doby ale zůstal potenciál Výstaviště naprosto nevyužitý. A to i přesto, že současné vedení města dostalo bianco šek ve formě schváleného konceptu obnovy celého areálu. Rada hlavního města pod vedením primátorky Krnáčové však s Výstavištěm neudělala vůbec nic, a areál nechala dál chátrat. Troufám si tvrdit, že kdyby Průmyslový palác a Výstaviště jako takové, prošlo zásadní rekonstrukcí, nemuseli bychom dnes sčítat škody na poničené střeše a rušit kultruní akce, které se v něm odehrávají.

Místo toho, aby se vedení města intezivně věnovalo obnově celého areálu, řešilo pouze kosmetické úpravy, jako je např. rekostrukce vstupní brány či instalace plátna pro potřeby letního kina. Jenže, něco natřít a něco zrekonstruovat, to je zásadní rozdíl.

A tak Průmyslový palác, místo toho, aby byl rekonstruován, byl pouze natřen. Město nijak nepokročilo v rekonstrukci vyhořelého levého křídla, ale nezabývalo se ani nezbytnými opravami křídla prostředního. Neopravilo chybějící vitráže, nenahradilo provizorní zaslepení převýšené západní stěny středního křídla kvalitní opravou.

V důsledku toho s sebou včera silný vítr vzal podstatnou část střechy Průmyslového paláce. Zřejmě jediné v celé Praze.

Vzhledem k tomu, že jsem se za dobu svého působení na pražském magistrátu snažil udělat maximum pro to, aby Výstaviště sloužilo široké veřejnosti, mě dnes velmi mrzí, že potenciál tohoto výzamného pražského kulturního areálu, vedení města využít v blízké budoucnosti evidentně nehodlá.

Ing. Václav Novotný
předseda klubu zastupitelů za TOP 09 a NEZ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama