Ing. Vlastimil Gabrhel

  • SOCDEM
  • Znojmo
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2017 21:34:00

Tématem Dne otevřených dveří budou národní kulturní památky

Tématem Dne otevřených dveří budou národní kulturní památky

V pátek 17. listopadu přivítá znojemská radnice již pošesté ve svých reprezentativních prostorách hosty ze Znojma i z okolí. Návštěvníci zhlédnou výstavu výtvarných prací, nahlédnou do kronik i pamětní knihy nebo pohovoří se starostou.

„Den otevřených dveří pořádáme už od roku 2012, a to z důvodu, že pro nás není pojem otevřená radnice jen pouhou frází,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Pojítkem programu, i toho doprovodného, jsou znojemské národní kulturní památky.

Od července letošního roku má totiž Znojmo kromě rotundy sv. Kateřiny na seznamu národních kulturních památek (dále jen NKP) už své druhé zastoupení – Loucký klášter. A tak se organizátoři rozhodli, že toto téma bude provázet i Den otevřených dveří a jeho návštěvníky.

Již ve vestibulu radnice si mohou hosté při poslechu Cimbálové muziky Vinohrádek připomenout fakta a prohlédnout fotografie těchto dvou znojemských dominant (fotografie i výklad na panelech). Odtud mohou pokračovat do pracoven starosty, místostarostů i tajemnice města, do zasedacích místností zastupitelstva a rady města. Prohlídky budou probíhat každou půl hodinu od 9.00 do 12.30 hodin.

V programu letos nebude chybět ani beseda se starostou města Vlastimilem Gabrhelem. V zasedací místnosti zastupitelstva se tentokrát naskytne příležitost neformálně s ním pohovořit nejen o chystaném projektu rekonstrukce budovy staré školy v areálu Louckého kláštera, kde by mělo vzniknout menší kulturně společenské centrum. „Rádi si s lidmi pohovořím ale i o dalších podnětech, o tom, co je zajímá nebo trápí. Bývá to vždy velmi inspirativní dopoledne pro mě z tohoto úhlu pohledu,“ dodává starosta.

Navíc odsud návštěvníci neodejdou s prázdnou. Každý si odnese placku s motivem Louckého kláštera, která zároveň poslouží jako jízdenka do kolového vláčku. Ten zájemce dopraví až do areálu kláštera, kde už na ně bude čekat průvodce, který jim prozradí zajímavosti o Louckém klášteře (odjezd vláčku z Masarykova náměstí je v časech 10.35, 11.35 a 12.35 hodin).

Doprovodný program Dne otevřených dveří radnice

Kromě komentované prohlídky Louckého kláštera se do doprovodného programu řadí i návštěva budovy úřadu na Obrokové 10, kde se zpřístupní obřadní síň, matrika i zdejší zasedací místnost s výstavou výkresů výtvarné soutěže Malujeme znojemské národní kulturní památky. Promítat se tu budou i nejnovější propagační filmy Znojma z dílny VideoBrothers. Slavnostní vyhodnocení výtvarné soutěže proběhne v 14.00 hodin v zasedací místnosti zastupitelstva (Obroková 12).

Dále nabízí doprovodný program Dne otevřených dveří radnice pohled na město z výšky, a to z ochozů radniční i Vlkovy věže (pro tento den zdarma), v nádražní hale výstavu s názvem Tadááá i s komentářem architektů k vystaveným projektům společenského sálu pro Znojmo, a nakonec i program v Minoritském klášteře připravený Jihomoravským muzeem. To si připravilo sladkou dílničku pro děti k česko-rakouské výstavě U nich i u nás (10.00 – 13.00) a možnost prozkoumat tajemství muzejních kufříků a deník Antona Vrbky (9.00 – 17.00).

Doprovodný program bude probíhat od 9.00 do 14.00 hodin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama