Ing. Radek Lacko

  • ANO 2011
  • Praha 4
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2017 11:29:00

Vinohradská nemocnice pořídí díky dotaci nové vzdušné lůžko

Vinohradská nemocnice pořídí díky dotaci nové vzdušné lůžko

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo návrh radního Radka Lacka na poskytnutí finanční dotace pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) ve výši 2 300 000 Kč. Prostředky využije na pořízení nového vzdušného lůžka pro pacienty.

 FNKV je orientována na poskytování specializované a superspecializované zdravotní péče. Podařilo se vybudovat centra vysoce specializované péče jako Traumatologické centrum pro dospělé, Popáleninové centrum a další. Náklady na provoz Traumatologického a Popáleninového centra jsou ovšem pro nemocnici kvůli systému úhrad zdravotních pojišťoven vysoké, neboť nemocnice hradí náklady i v době, kdy služba není aktuálně poptávána. FNVK proto není schopna zajišťovat rozvoj a obnovu zdravotnické techniky a hledá možnosti dalšího financování.

„Zdejší popáleninové centrum je jediným superspecializovaným centrem pro Prahu a Čechy. Zajišťuje péči o pacienty s tepelným či chladovým úrazem ve všech věkových kategoriích, včetně následných rekonstrukčních výkonů. Popáleninové centrum léčí také úrazy elektrickým proudem, poleptání, poúrazové kožní defekty atd. Vzdušné lůžko z naší dotace zde najde opravdu smysluplné uplatnění,“ upřesnil Radek Lacko, radní pro oblast zdravotnictví a bydlení.

FNKV ročně přijímá přes 20 000 pacientů. V současné době má Klinika popáleninové medicíny vzdušná lůžka z roku 1991, 1994, 1998, a 2001, která je potřeba postupně obnovit. Jedná se o systém poskytující plovoucí podporu pacienta při vážných popáleninových traumatech III. stupně, vyžadujících minimální tlak na povrch těla, pracující na principu mikrosférického fluidního proudění. Vzhledem k tomu, že lůžko udržuje suché prostředí, chrání pacienty před rozvojem infekce a teplotní ztráty minimalizuje tím, že umožňuje termoregulaci.

FNKV potřebuje obnovit na Klinice popáleninové medicíny celkem tři lůžka a jedno na Klinice plastické chirurgie, kde je vzdušné lůžko používáno pro pacienty s těžkými traumaty páteře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama