RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2017 15:24:26

Vstupuji do TOP 09, věřím v její budoucnost

Vstupuji do TOP 09, věřím v její budoucnost

Projev europoslance Luďka Niedermayera na sněmu pražské TOP 09

Dámy a pánové,

dnes asi zažijete, co se stane, když dáte europoslanci šanci, aby mluvil. V Evropském parlamentu, když se dostanete do situace, kdy vás může poslouchat více než dva nebo tři lidé, po uplynutí vyhrazených 60 nebo 90 vteřin začne někdo bušit do stolu kladívkem, žádat vás, abyste toho nechali a nakonec vám vypne mikrofon. Já tady žádné kladívko ani vypínač nevidím, takže ten můj proslov může být opravdu dlouhý.

Zaprvé vám chci říct, že vám hrozně moc děkuji, že jste zásadním způsobem pomohli tomu, aby nejenom značka TOP 09, ale hlavně její názory a myšlenky zůstaly ve vrcholné české politice. Myslím si, že je to pro naši zemi strašně důležité.

TOPka neskončila, jak bychom si všichni přáli. Zejména my, co jezdíme co týden do Bruselu, víme, že v politice všech zemí v Evropě probíhá boj s populismem, s post-faktickou dobou. Ale samozřejmě to není vše. Důvodů včetně vnitřních je víc. Vy o nich určitě budete přemýšlet, já se necítím povolaný vám příliš radit.

Přesto bych chtěl zmínit tři body, které považuji za důležité.

První z nich je to, že TOP 09 měla úžasnou odvahu lidem předložit naprosto jasný a srozumitelný program. Myslím si, že mnozí to považují za riziko. Já to naopak vidím jako velké vítězství a chtěl bych za to moc poděkovat vedení TOP 09. Myslím si, že ta jasná obchodní značka, to znamená podpora Evropské unie a našeho členství v ní, že to je něco, na čem lze stavět. Myslím si, že se dá najít mnoho dalších témat, které se v kampani objevily, a se kterými by TOP 09 měla více pracovat. Patří mezi ně otázka odpovědnosti k životnímu prostředí či agenda rovných příležitostí. A hlavně by TOP 09 měla zúročit podporu a aktivitu mnoha mladých lidí, kteří se druží například v TOP týmech. TOP 09  moc  pomáhají. Takže TOP 09 má na čem stavět, pokud si zvolí jasnou cestu.

Druhou věc, kterou bych chtěl zmínit, je něco, o čem již výborně mluvil Stanislav Polčák. Ve volbách, které proběhly, soutěžily tři strany s velmi podobným zaměřením a programem. Tři strany, které jsou v Evropě součástí frakce Evropské lidové strany a já jsem velmi rád, že programy těchto stran to začínají jasně reflektovat. Jsou to tři strany, které od začátku v Evropském parlamentu tvoří společný klub, který nám umožňuje zvýšit naši sílu v Evropském parlamentu a prosazovat naše postoje. Já jsem za ta léta nezaznamenal žádný problém, který by ohrozil naši spolupráci. Myslím si, že není důvod, proč by se něco takového nezačalo budovat i v České republice. 

Měli jsme obrovské štěstí. Všechny tři strany sice nedosáhly ani na 6 %, ale skončily nad 5 %. Případ Slovenska je mnohem tragičtější a znamená do určité míry kolaps či zásadní ohrožení politiky, kterou prezentují strany Evropské lidové strany. V sobotu odpoledne tam bylo strašně moc adrenalinu. Ale výsledek není happyend. Tři soupeřící kandidátky přinesly obrovskou ztrátu. Asi víte, že kdyby tyto strany spojily síly a dosáhly by podobného procentuálního výsledku, tak by ve sněmovně neměly něco přes 20 mandátů, ale zřejmě kolem  čtyřiceti poslanců.

Volání po spolupráci stran, které si nejsou ideově blízké, podle mě nedává smysl. Ale stejně nedává smysl, aby strany, které si blízké jsou, nespolupracovaly a riskovaly. Já si myslím, že toto je jedno z nejdůležitějších témat, ke kterému se musí TOP 09 jasně postavit a rozhodnout se, kterým směrem jít. Nejenom v Praze, ale na celé české politické scéně.

Poslední téma, které bych chtěl zmínit, je personální, protože si myslím, že TOP 09 musí najít věrohodný tým, který rozhodne, jakým směrem chce jít. Záměrně mluvím o týmu, myslím si, že politika je týmová hra a tým je lepší také proto, že víc hlav víc ví a názory se mohou doplňovat.

Já vůbec nepochybuji o tom, že tento tým mohou podpořit lidé takzvaně zvnějšku. Ale jsem zásadně přesvědčený, že tak neuvěřitelně intelektuálně silná strana jako TOP 09, která je schopna vždy nalézt odpovědi, správné postoje k problémům ve světě i doma, má uvnitř mnoho nesmírně schopných lidí. A ti mohou TOP 09 vést. Myslím si, že k nalezení nejlepšího řešení potřebujeme teď diskuzi, o tom, kdo co může přinést a jakým způsobem tým, který bude směrovat TOP 09 dál, postavit.

Na závěr bych chtěl říct dva osobní poznatky.

Především, o moc víc toto říct neumím. Jsem člověk, který čtyři dny v týdnu tráví v Bruselu nebo ve Štrasburku, či v jiné evropské metropoli. Proto nemohu vidět do vnitřního fungování strany, pochopit všechny problémy a znát potřebné lidi, včetně názorů, které prezentují. Což jsou důležité věci. To je bohužel fakt, který se jen tak nezmění. Ale zároveň musím říct, že jen za poslední týden, který jsem shodou okolností mohl strávit v Praze, jsem potkal obrovské množství lidí, kteří podle mého názoru skýtají dobrou záruku toho, že z té šance uspět se nakonec stane skutečný úspěch.

Myslím, že byste neměli čekat na rytíře na bílém koni či mesiáše, ale využít tohoto. To, co zajistí úspěch naší země, jsou lidé naší země. To, co zajistí úspěch TOP 09, jsou její členové, podporovatelé a voliči. A hlavně ti, co přesvědčí ostatní, že má cenu se tímto směrem vydat.

Tak jako mne někteří lidé, které jsem potkal minulý týden, přesvědčili, abych překonal svoji přirozenou averzi k organizovanosti. Rozhodl jsem se, že jednu z vašich organizací  požádám, aby mě přijala jako člena. Z toho, co jsem řekl, je zcela jasné, že to neudělám proto, abych se zapojil do boje o nejvyšší stranické posty. Chci vás tím podpořit a zkusit přispět k tomu, aby TOP 09 zůstala jako jasná, pokračující a úspěšná značka na naší politické mapě. A dal jasně najevo, že jejím postojům a budoucnosti věřím.

LUDĚK NIEDERMAYER, EUROPOSLANEC

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama