Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2011 16:15:38

Vláda hrubě porušuje své programové prohlášení v oblasti vědy a výzkumu

Vláda hrubě porušuje své programové prohlášení v oblasti vědy a výzkumu

Programové prohlášení Nečasovy vlády versus realita - v oblasti vědy a výzkumu dělá vláda přesný opak...

"Vláda podpoří vznik center excelence v rámci výzkumných univerzit i veřejných vědeckých výzkumných institucí a vytvoří podmínky umožňující budování špičkových škol doktorských studií. Vytvoří mechanismy podporující skutečnou mobilitu a kooperaci výzkumných pracovníků i doktorských studentů mezi našimi a zahraničními univerzitami." Tak zní výňatek z programového prohlášení koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ze srpna minulého roku. Po roce vládnutí znějí tato slova spíše směšně, protože vláda v oblasti vědy a výzkumu neudělala vůbec nic a spíše českým vědcům hází klacky pod nohy.
Petr Nečas před několika týdny prohlásil, že chce Českou republiku dostat na žebříček dvaceti nejkonkurenceschopnějších zemí světa. Jeho vláda - konkrétně pak ministerstvo školství pod vedením ministra Dobeše - si ale zřejmě neuvědomuje, že klíčem ke zvýšení konkurenceschopnosti naší republiky je školství, věda a výzkum.
Posledním příkladem naprostého diletantismu vlády a ministra školství Josefa Dobeše je "podpora" evropského projektu ELI (Extreme Light Infrastrukture), který má vyrůst v Dolních Břežanech (Středočeský kraj) v rámci Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Jedná se o ojedinělý celosvětový projekt, který počítá s konstrukcí nejvýkonnějšího laseru na světě a vedení Středočeského kraje ho jednoznačně podporuje. Jak premiér Petr Nečas, tak ministr školství Josef Dobeš však dávají od tohoto projektu ruce pryč a vláda není schopna zajistit finanční prostředky na nákup pozemků - a to i přesto, že velkou část investice podporuje EU ze svých fondů. Tento projekt přitom přesně zapadá do programového prohlášení vlády, které uvádím v úvodu této tiskové zprávy.
Vyzývám vládu, jmenovitě premiéra Petra Nečase a ministra školství Josefa Dobeše, aby si znovu přečetli své programové prohlášení v oblasti školství a vědy a výzkumu a začali se celou věcí vážně zabývat. Čeští výzkumníci patří v mnoha vědeckých směrech mezi světové špičky. Vláda svým bezhlavým jednáním a nesmyslnými škrty tuto oblast dlouhodobě podceňuje a vystavuje českou vědu riziku snížení prestiže její dosud světové úrovně. Výroky typu, že si Akademie věd ČR musí na projekt sehnat peníze sama, které pronesl náměstek ministra Josefa Dobeše Jakub Hodinář, považuji za důkaz naprosté nekompetence ministerstva v této oblasti.
Velmi v tomto ohledu vítám aktivitu amerického astronauta Andrewa Feustela, který dnes při své čtrnáctidenní návštěvě České republiky, na půdě Akademie věd ČR přislíbil podporu české vědě ze strany amerických vědeckých institucí. Tato slova jsou jedním z důkazů světového věhlasu české vědy. 
Je obrovskou ostudou naší vlády a ministerstva školství, že nedokáže českou vědu a výzkum podporovat tak, jak by si toto odvětví plným právem zasloužilo.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama