Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2011 16:58:32

Špatné čerpání fondů EU ministerstvem školství likviduje již spuštěné projekty

Špatné čerpání fondů EU ministerstvem školství likviduje již spuštěné projekty

Jako stínový ministr školství jsem velmi znepokojen počínáním ministra Josefa Dobeše v oblasti čerpání peněz z fondů EU v jeho resortu.

Je téměř jisté, že díky liknavosti a chybné personální politice ministra Dobeše nestihne ČR vyčerpat miliardy korun z projektů pro rozvoj školství a vzdělanosti, financovaných z fondů EU. Nyní se objevují již případy, kdy jsou díky výše uvedené neschopnosti MŠMT ohrožovány už rozběhnuté a schválené projekty.
Jedním z aktuálních příkladů je případ občanského sdružení Resocia, které zajišťuje poradenskou a výchovnou péči pro žáky s poruchami chování a jejich rodiče. Přestože projekt tohoto sdružení byl ministerstvem schválen a peníze přislíbeny, ani po pěti měsících a několika urgencích nebyli úředníci ministerstva schopni sdružení na tuto činnost přeposlat schválené prostředky. Z tohoto důvodu byl nyní provoz celého střediska v Přerově pozastaven a hrozí jeho faktická likvidace.
Obdobné fiasko hrozí i u projektu ELI (Extreme Light Infrastrukture). Jedná se o ojedinělý celosvětový projekt, který počítá s konstrukcí nejvýkonnějšího laseru na světě a vedení Středočeského kraje ho jednoznačně podporuje. Jak premiér Petr Nečas, tak ministr školství Josef Dobeš však dávají od tohoto projektu ruce pryč a vláda není schopna zajistit finanční prostředky na nákup pozemků - a to i přesto, že velkou část investice podporuje EU ze svých fondů. Místo spuštění tohoto odsouhlaseného projektu a získání mezinárodního renomé tak hrozí naší zemi kvůli neschopnosti MŠMT spíše ostuda.
Apeluji proto na premiéra Nečase, aby tuto neutěšenou situaci co nejdříve řešil a vláda přijala v čerpání evropských peněz na MŠMT taková systémová opatření, která by směřovala k urychlené nápravě současného žalostného stavu a neohrožovala další rozvoj školství a vzdělanosti v naší zemi.
ČSSD vzhledem k posledním událostem zároveň požaduje po ministerstvu školství podrobné vyčíslení prostředků, které ministr Dobeš „ušetřil“ propouštěním úředníků a přesné vyčíslení nákladů na služby soukromých společností, kterými jejich činnost nahrazoval. Poslední případ, kdy MŠMT hodlá nakoupit externí právní služby za téměř 100 milionů korun, ukazuje, že porovnání těchto dvou ukazatelů bude jistě pro veřejnost i vládu takzvané „rozpočtové odpovědnosti“ nanejvýš zajímavé.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama