Ing. Miloslav Soušek

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2017 12:42:03

Mnoho povyku pro nic aneb Kapříci si rybník nevypustí

Mnoho povyku pro nic aneb Kapříci si rybník nevypustí

Na televizních obrazovkách i v tištěných médiích se nám předvádí spousta mudrlantů, kteří řeší současnou povolební situaci.

Alespoň vidíme, kolik zbytečných „politologů“ a „sociologů“ naše školství produkuje. Situace je podstatně jednodušší, než se zdá.

Vítězem voleb a hlavním hráčem je Andrej Babiš. Má dost zkušeností z podnikání i politiky. Není pochyb, že bude hrát tvrdě a úspěšně. Proti němu totiž stojí jen bývalá a zkrachovalá politická scéna, několik pidistraniček a politicky naivních amatérů. Proč má Andrej Babiš dobrou kartu? V historii je jen méně okamžiků, kdy jde v politice o vize. Většinou se vše soustředí na moc a peníze. Jsme v tomto období. Takže zapomeňme na to, co politici říkají. Všichni si postupně spočítají, o kolik peněz přijdou v případě předčasných voleb. Někteří poslanci dnes ještě ani netrefí do jednacího sálu, jiní se svou stranou proklouzli ve volbách o pár desetinek procenta a jejich druhá šance je dramaticky nižší. Scénář je jednoduchý. Soutěží se jen o to, komu vydrží nervy a kdo si co „urve“ na jednáních.

Projděme to postupně. První pokus je ve vojenské terminologii průzkum bojem. Andrej Babiš pošle pár hrdinů do předem prohraného útoku. Když si budou chtít poslanci pofoukat ego, tak důvěra nebude a jde se do druhého kola. Tady může sehrát roli prezidentská volba. Pokud nebude zvolen Miloš Zeman, a tím i další pokus pro ANO, tak se může stát, že sestavovat bude vládu někdo jiný. To je Kalouskova parta. Jen naivka může předpokládat, že toto podpoří někdo z ANO, KSČM nebo SPD. Popřeli by sami sebe. Bude-li druhý pokus v režii ANO, tak je to jen kosmetická změna pokusu prvního. Teď to začíná být zajímavé. Pokus třetí. ODS posílá do boje pana Fialu. Prezentuje ho jako „slušného politika“. Připomeňme si, že takto byl prezentován Mirek Topolánek, nakonec z toho bylo období brutální korupce. Petr Nečas, opět slušňák, výsledek každý zná. Zpět k panu Fialovi. To, co předvádí, není boj o slušnou politiku, ale jen o třetí pokus. V přímém přenosu balamutí občany a hraje si na morálku, ústavnost atd. Přesně v duchu politiky ODS. To znamená, zvolte nás a pak už si s tím uděláme, co chceme. Považuji za neuvěřitelnou drzost poslouchat, že volič je dost chytrý na to, aby politiky zvolil, ale že je tak hloupý, aby mohl do něčeho v průběhu volebního období mluvit (např. referendem). Je naprosto jasné, že kdo má třetí pokus, má i klíč k vládě. V té chvíli už budou mít strany spočítané, o kolik stovek miliónů přijdou. Poslanci budou mít spočítané, o kolik přijdou osobně. Strach z předčasných voleb udělá svoje. Neumím odhadnout, která strana „vyměkne“, nebo kolik poslanců zmoudří a stanou se „konstruktivními“.

Abych nezapomněl. Vláda bez důvěry čtyři roky. Tuto teoretickou možnost zmínil Miloš Zeman. Ví moc dobře, že to není reálné. Vypustil jakýsi balónek, aby si vyzkoušel, kolik hlupáků se na to chytí. Myslím, že s humorem, jemu vlastním, se tím skvěle baví. Je vidět, že nohy mu neslouží, ale hlava je v kondici šachového hráče.

Sečteno a podtrženo. Volby nic nezměnily. Sledujeme jen přihlouplé divadlo, ve kterém se hraje o to, který z pěšáků se přidá ke králi. Lobbistické a mafiánské skupiny už dnes vědí, že je jedno, kdo vyhrál. Dle slov jednoho vlivného lobbisty „… vždycky jsou to naši “.

Byl jsem v obdobné situaci, kdy se jednalo o rozpuštění sněmovny, jako poslanec také. V romantickém přesvědčení jsem hlasoval pro předčasné volby. Díky tomu nemám problém se na sebe ráno dívat do zrcadla. Realita je však taková, že šlo o politickou sebevraždu. To pochopili všichni, kteří takto hlasovali společně se mnou. Proto jsem přesvědčen, že předčasné volby jsou málo pravděpodobné.  Kapříci si rybník přece nevypustí.

Miloslav Soušek, místopředseda SPO Pardubický kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama