Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2017 18:39:42

Každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět

Každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru

Hezké dopoledne, pan předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové. Před chvílí si většina členů mandátového a imunitního výboru zvolila jako předsedu tohoto výboru komunistického poslance Grospiče. Od včerejška slyším z řad samozřejmě komunistů, ale také SPD a hnutí ANO uznalá slova jako "doktor Grospič je právník, odborník, už pracoval v mandátovém a imunitním výboru či v ÚPV". Samé výmluvy pro to, jak podpořit stalinistu do čela tohoto výboru. A proto vás chci ještě před hlasováním seznámit s několika výroky pana poslance Grospiče, které zazněly tady na mikrofon a které - pokud mi nebudete věřit - najdete ve stenozáznamu Poslanecké sněmovny.

11. února 2011, když se projednával poslanecký návrh zákona o protikomunistickém odboji, tak já jsem tady připomenul a citoval z tohoto zákona - tedy tento zákon, který v té době byl platný a je doposud platný - citoval jsem tuto pasáž: "Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou." A vyzval jsem všechny diskutující k tomuto bodu, aby řekli, zda byli nebo nebyli členy této zločinné organizace. Pan poslanec Grospič, doktor Grospič, právník a odborník řekl tato slova: "Nestydím se, že jsem byl členem Komunistické strany Československa před rokem 1989 a jsem na to hrdý. Věřím, že budu i nadále aktivním členem komunistické strany a jsem dalek politizace a politických soudů nad onou historií. A jen pro ty, kteří psali tento zákon nebo kopírovali tento zákon od Senátu, podívejte se na to, jak vy sami" - tím myslel nás, kteří jsme to navrhovali - "definujete účastníky protikomunistického odboje. Paralela s obdobným příkladem v historii, kterým byly třeba psány norimberské zákony, je naprosto zřejmá."

Takže pan doktor Grospič přirovnal zákon o protikomunistickém odboji k norimberským zákonům, on to přece musí vědět, on je právník. O čtyři měsíce později měl pan poslanec Grospič dlouhý projev k témuž návrhu zákona. A já cituji z toho asi třístránkového projevu jenom několik vybraných vět: "Ano, každý společenský režim" - teď můj komentář, tím myslí naši demokratickou republiku - "má své hrdiny. A nemá-li je, musí si je vymyslet, musí je vytvořit. A tato vláda a poslanci" - tím myslel tehdejší vládu - "také říkají, že si je musí zaplatit. Chtěl bych říci, že každý vývoj a každá historická etapa má své zákonitosti. Někdy se vývoj opakuje." A znova se připomenul jako znalec práva. "A hovořil jsem zde v prvém čtení tohoto zákona o paralele s norimberskými zákony. Odpor v letech 1948 až 1989, pokud existoval - pokud existoval - směřoval pouze proti československému politickému a ústavnímu systému. Ano, individuální nebo skupinový odpor obyvatel proti režimu se projevoval i v letech poválečných, ale označení třetí odboj zde není na místě a ani to není pro protikomunistické hnutí padesátých let používat. Tento odpor měl někdy formy ozbrojených akcí, ale převážně akcí, které směřovaly" - a teď dobře poslouchejte - "směřovaly proti potlačování lidské důstojnosti, glorifikovaly vraždy a byly přímo upláceny zahraničními vojenskými službami. Je potřeba klást si otázku," - pokračoval doktor Grospič, právník a odborník - "zda lidé, kteří se dopouštěli této činnosti," - to znamená protikomunistického odboje - "kteří mají být tímto zákonem oslavováni, nenaplňovali skutkovou podstatu vlastizrady, a jak by proti takovým lidem bylo postupováno v jakékoliv jiné zemi včetně oněch proslulých západních demokracií, na něž se dnes v návrhu zákona odvoláváte." A ukončil své vystoupení touto větou: "Navrhovaný zákon o třetím odboji je plivnutím do tváře všech poctivých lidí."

Když to čtu a slyším znovu, tak jsem stejně rozčilen a pobouřen jako před těmi šesti lety. Takže každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět - samozřejmě s výjimkou komunistů, tomu samozřejmě rozumím. Podle doktora právníka a odborníka, zkušeného komunistického poslance, je zákon o třetím odboji srovnatelný s norimberskými zákony. Ti, kdy bojovali proti komunistickému režimu, byli vlastizrádci uplácení zahraničními vojenskými službami.

Já pevně věřím, že tento kandidát nezíská většinu v této Poslanecké sněmovně. (Potlesk.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama