Ing. Jaroslav Faltýnek

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2017 16:57:00

Nevím, proč tady říkáte kolegům nepravdy

Nevím, proč tady říkáte kolegům nepravdy

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

 Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové.

Já bych si dovolil dvě kratičké poznámky. První je reakcí na vystoupení pana předsedy Farského. Když jsem ho poslouchal - potom bych poprosil, času máme dost, jestli by na to mohli reagovat další kolegové, kteří seděli na tom včerejším jednání. Já mám pocit, že jsem byl někde úplně jinde, pane kolego. Já nevím, proč tady říkáte kolegům nepravdy. Budu používat těchto jemných výrazů - nepravdy. Proč si vymýšlíte nesmysly? To není absolutně pravda, pane kolego. Já vás prostřednictvím předsedajícího prosím o to, abyste byl objektivní v informování Poslanecké sněmovny a naší veřejnosti.

Vy hovoříte o nějakém diktátu, ale to jednání - a podívejte se do pozvánky, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího - bylo svoláno k ustavení výborů, tam jsme se shodli, že ustavíme výbory, které byly v minulosti, v minulém volebním období, nebyl žádný problém, a o počtu členů, tam jsme se dohadovali. A není pravda, jak vy říkáte, že my jsme ustoupili x-krát a ta druhá strana y-krát. My jsme ustoupili osmkrát a čtyřblok šestkrát, aby bylo jasno, konkrétně. My jsme ustoupili, že jdeme u těch středních výborů na 18 členů a že u těch větších výborů, které byly 25, tak že budou 24.

A pokud se týká debaty o - z vašeho pohledu - diktátu o rozdělení těch výborů, tak já jsem pouze zrekapituloval těch x bilaterálních jednání, kde jsme slyšeli požadavky jednotlivých stran a jejich priority. Z toho vznikl nějaký průnik, úplně stoprocentně samozřejmě nebyli všichni spokojeni, ale de facto jsme si tam včera potvrdili to, na čem jsme se dohodli během těch tří týdnů. A bylo to tak odprezentováno i včera vlastně jako nějaké závěry po tom našem společném jednání. Takže já jsem z toho jednání osobně měl dobrý pocit, a nemyslím si tedy, že to bylo nějaké konfliktní a diktát, jak vy to tady popisujete. Ale ať se k tomu klidně vyjádří i ostatní kolegové. Čili shodli jsme se na tom, které výbory dnes ustavíme, jaký bude počet ve výborech, tam byl kompromis, a jediný sporný bod, který zůstal, byl vlastně u požadavku čtyřbloku, kde je k diskusi pět výborů, s tím, že jsme poprosili o čtyři priority. A ty priority zazněly v průběhu těch jednání těch tří týdnů. Ze strany ODS zazněly priority na školský výbor, obranný nebo bezpečnostní a ústavněprávní a ze strany KDU-ČSL zaznělo těch priorit více, ale jedna z nich byla výbor pro evropské záležitosti.

A vy sám jste včera, prostřednictvím pana předsedajícího, na tiskové konferenci říkal, že jste si vědomi toho, že máte takový volební výsledek, že nepočítáte s vedením výboru. Tak nevím, proč tady říkáte informace z nějakého jiného jednání. Já jsem asi seděl někde úplně jinde.

A pokud se týká volby místopředsedy Sněmovny za ODS, tak já za sebe říkám, že budu apelovat na naše kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama