Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2017 17:51:00

Pan předseda Faltýnek je mistr v odvádění pozornosti

Pan předseda Faltýnek je mistr v odvádění pozornosti

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

 Děkuji za slovo.

Musím uznat, že pan předseda Faltýnek je mistr v odvádění pozornosti. Já teď nebudu komentovat naši včerejší dvouhodinovou schůzku, nebo budu úplně na konec. Ale je to zase snaha odvést pozornost.

Jestli se vás můžu zeptat, pane předsedo, kolikrát jste za poslední čtyři týdny řekl "my respektujeme princip poměrného zastoupení"? Možná stokrát. Nerespektujete, ale já si nestěžuji. Neodvádějte pozornost. Máte přijít sem a říct: my tam nikoho z Demokratického bloku nechceme, oni nám nepolíbili prsten, takhle my si spolupráci nepředstavujeme, tudíž ho tam nezvolíme. Já tomu rozumím. Teď tady slyším slova, že nám předseda komunistického klubu v tajné volbě dal jeden hlas, možné to je, nám taky jeden poslanec chybí, takže je nás tady jenom 84 jako Demokratický blok, sociální demokraté a Piráti. Ještě jednou děkuji těmto dvěma klubům, že podpořili princip poměrného zastoupení.

A teď slyším: nebojte, budeme volit příště. No, můžeme volit příště. Ale my ten prsten nepolíbíme ani do příštího úterý. Nečekejte to! Opravdu ne, smiřte se s tím!

Já jsem si přečetl slova nového pana předsedy, která nejsou stará, ani ne 48 hodin: já budu řídit tu Sněmovnu s plným respektem ke každému a chtěl bych, aby tady vládla demokratická diskuse. No a máme výsledek. Kde je respekt k výsledkům voleb? Kde je respekt k milionu 400 tisícům voličů, které reprezentují poslanci Demokratického bloku? To je poměrně hodně. Prostě vám ty počty, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím vašeho předsedy Poslanecké sněmovny, na poměrný systém nevycházejí. Tak přiznejte tu hlasovací většinu, ukázali jste ji ve středu, ukázali jste ji dneska, ukážete ji příští týden v úterý, ve středu, ve čtvrtek i v pátek. My to respektujeme. Jenom si nechte těch pokryteckých řečí o tom, jak vy respektujete poměrný systém. Nestyďte se za to! Máte tady většinu.

A něco z toho včerejška, já to většinou nedělám, když jde o uzavřené jednání. Ano, udělali jsme dohodu o počtu výborů, pak po poměrně komplikované debatě plné vzájemných ústupků jsme udělali dohodu o počtech členů ve výborech - a pak jsme se dozvěděli, jak budou rozděleny výbory. (S důrazem:) Dozvěděli. Nedohodli jsme se. To není dohoda. Nevím, jestli bych řekl, že jsem si to vyslechl, nebo vzal na vědomí. Když se jeden ze zástupců opoziční strany pokusil říct: tak pojďme se na to podívat, jednobarevná vláda, hnutí ANO má všechny ministry, tak nerespektujme poměrný systém, řekl to poměrně otevřeně, pojďme se domluvit my ostatní, všichni tvrdíte, že jste v opozici, je nás tady 122 teoreticky v opozici, a dejme hnutí ANO méně výborů. A jiný nejmenovaný zástupce nekoaliční strany, která ovšem tvoří pevnou koaliční dohodu, tu debatu ukončil logikou, proti které nemůžete argumentovat: pro nás je výhodnější mít dva předsedy výborů než tři. To je pak těžká debata s takzvanou opoziční stranou. Pro ně je cennější dohoda s hnutím ANO, tomu já rozumím. Ale říkat, že dva je výhodnější než tři...? Já tomu rozumím. Kdybychom se domluvili, že dostanou tři, možná by ohrozili to, co už měli s hnutím ANO domluvené.

Ale to není podstatné. Podstatný je výsledek hlasování. Nemá cenu, aby tady teď chodili jednotliví vládní poslanci a říkali: já jsem volil Petra Fialu. To by měl asi tak 201 hlasů, kdybych vám všem věřil. Nebo tak nějak, nebo 180, 170. Neměl. Ale musím říct, že fakt nejsme překvapení. Fakt jsme vám nevěřili. A udělali jsme dobře, že jsme vám nevěřili, těm vašim řečem: chlapi, pojďme makat, poměrný systém, to je spravedlivé, respektujeme vůli voličů. Milion 400 tisíc voličů nemá zástupce ve vedení Sněmovny, protože komunisté, SPD a hnutí ANO si to nepřejí. To je celé.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama