Ing. Jaroslav Faltýnek

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2017 17:45:57

Já to nebral jako políbení prstenu, ale normální debatu o vzájemné podpoře

Já to nebral jako políbení prstenu, ale normální debatu o vzájemné podpoře

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 11. 2017 k návrhu na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

Hezké odpoledne. Kolegyně, kolegové, vážený pane předsedo, vážená vládo, já si nemůžu odpustit tady neříct pár slov. Po té neúspěšné volbě minulý týden já jsem tady z tohoto místa řekl, že budu apelovat na své kolegy na našem klubu, abychom podpořili Petra Fialu na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Vy víte všichni velmi dobře, že v posledních dnech, ale nejenom v posledních dnech, ale vlastně pořád, jsme ze strany médií a ostatních politických subjektů neustále osočováni, že jsme nedemokratičtí, že nejsme velkorysí, že nerespektujeme poměrný systém zastoupení ve Sněmovně. A proto bych tady rád řekl pár slov, co se vlastně do teď odehrálo konkrétně a s čím vším jsme my tedy konkrétně na ta jednání přišli a s čím jsme souhlasili, pokud se týká debaty o obsazování ve Sněmovně.

Tak za prvé, a to si snad pamatujeme všichni z toho minulého týdne, jsme se vzdali nároku podle výsledku voleb na místopředsedy Sněmovny. Na tom se asi shodneme, že podle výsledku voleb bychom asi jako hnutí nárok měli na dva místopředsedy Sněmovny. Ale my jsme řekli, že chceme ve vztahu k tomu počtu subjektů, který je ve Sněmovně, dosáhnout maximálního konsenzu.

Za druhé, a to zatím nebylo naplněno, nicméně budeme to řešit zítra, jsme nabídli dohodu subjektům ve Sněmovně ohledně důležitých výborů. Tady možná se nabízí otázka na kolegu, prostřednictvím pana předsedajícího, pana Petra Fialu, kolik tedy měli důležitých výborů v tom minulém volebním období. Já mám pocit, že jeden - mandátový. A je pravda, že ODS má lepší volební výsledek než v tom minulém volebním období. Ale také bychom se mohli zeptat kolegů ze sociální demokracie, jak na tom byli mezi lety 2010 a 2013, když měli 22,08 % v zastoupení vedení výborů. No, žádná sláva, přátelé, žádná sláva to nebyla.

Nicméně náš návrh, o který se snažíme - a já věřím, že má šanci dopadnout - je takový, že vlastně opozice bude mít zahraniční výbor, výbor pro životní prostředí, veřejnou správu a regionální rozvoj, školský výbor, pro obranu, pro bezpečnost, ústavně právní výbor, hospodářský výbor, výbor pro evropské záležitosti, rozpočtový výbor a mandátový a imunitní výbor. Takže to jsou pouze fakta, ať si to každý přeloží do češtiny jak chce. Já jenom konstatuji to, k čemu jsme připraveni, co nabízíme. Já věřím tomu, že když si na tato řešení podáme ruku, že to i dopadne.

Třetí věc, kterou bych chtěl zmínit, ale nechci tím vyvolávat zase nějakou hádku a debatu, ale prostě odpusťte mi to, že to tady musím říct a pokud se podaří udržet emoce na uzdě, tak potom pojďme rychle volit a pokračovat v tom programu, který máme před sebou, tak my když jsme jednali s ODS o zastoupení ve výborech, tak jsme v podstatě na tom prvním a druhém jednání de facto akceptovali ty požadavky, které byly jasně strukturovány i včetně personálních požadavků.

Nám to připadlo logické, de facto jsme si to odsouhlasili. Byl to požadavek na školský, bezpečnostní nebo obranný a ústavněprávní výbor. No a pak ale pro účely voleb vznikl vlastně - a já to budu nazývat blokem - protože dneska na grémiu jsme se tak dohodli - že to nebudu nazývat nějak jinak, ale blokem - a ten tu situaci zkomplikoval. Nicméně si myslím, že jsme schopni se vrátit zpátky k té dohodě i s respektováním tohoto bloku a že nakonec to má šanci dopadnout stejně.

Takže ODS nás neuznává jako demokratickou stranu, neustále o nás mluví jako o straně jednoho muže, o tom, že jsme podvodníci, ohrožení demokracie. Říkám to proto, že dneska ten náš klub - já už jsem to říkal i na televizní kamery - byl velmi bouřlivý. A já jsem za sebe za ty čtyři roky ještě nikdy nic takového nezažil. Kdy jsme přesvědčovali naše kolegy, aby dali hlas Petru Fialovi i přesto, že je do nás neustále kopáno. A že máme zájem pracovat, odblokovat tu situaci a posunout se dopředu. Zítra jsou před námi výbory a další věci, komise. Takže z tohoto titulu si myslím, že jsme dosáhli výrazné většiny a že - nechci říct kolik, je to tajná volba, to neumím odhadnout - ale že prostě velká většina našich kolegů prostě Petra Fialu podpoří.

Na závěr úplně poslední věc, poslední poznámku. Já jsem nereagoval na ta vystoupení, která tady zněla a vytvářela nějakou reminiscenci z dob minulých, kdy to bylo běžné, zejména v ODS a to je to líbání prstenu. Já jsem na to nereagoval schválně, protože jsme měli možnost diskutovat se všemi subjekty ve Sněmovně, kteří měli zájem nominovat a kandidovat na vedoucí funkce ve Sněmovně, na místopředsedy Sněmovny.

A je pravda, že - teď abych to nezkreslil, ale pan předseda Michálek nám všem předsedům klubů rozdal životopis pana Pikala s žádostí o jeho podporu při volbě. Já jsem to rozdal všem našim kolegům. Stejně tak přišel na kafe Radim Fiala s žádostí o podporu Tomia Okamury a stejně tak Pavel Kováčik, pokud se týkalo Vojtěcha Filipa. Takže já jsem to nebral jako nějaké políbení prstenu, ale prostě jako normální přátelskou debatu o vzájemné podpoře při volbě orgánů Sněmovny. Takže tolik jenom z mé strany. A prosím nechci tímto vyvolat nějaké emoce. Pokud to bude jenom trošku možné, pojďme volit. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama