Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2011 19:24:00

Zvýšení DPH? Nejlepší antikoncepce na regionální potraviny

Zvýšení DPH? Nejlepší antikoncepce na regionální potraviny

Vláda se shodla na zvýšení základní sazby DPH u potravin z 10ti na 17,5 procent či dokonce na 19 procent. Zdraží pečivo, mléčné výrobky, uzenina a další potraviny, které běžný spotřebitel musí nakupovat každý den.

Ministr financí Kalousek si od toho slibuje navýšení příjmů státního rozpočtu. Pryč jsou vystoupení Petra Nečase, toho času kandidáta na českého premiéra, která vybízela k tvrdé práci. Vzpomínám si na jeho razantní a přesvědčivě působící věty v předvolebním televizním duelu, kde řekl: „Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. My víme, že na sebe klademe vyšší nároky, že by bylo pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my si myslíme, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi.“ Drobná daňová lež zřejmě neublíží, pomyslel si zřejmě tehdy.

Smutné na tomto příběhu však je, že ve finále na zvýšení DPH, vedle spotřebitelů nucených kupovat to nejlevnější v zahraničních supermarketech, doplatí regionální zemědělci a potravináři. Vláda tímto krokem prakticky devastuje usilovnou snahu Pardubického kraje o propagaci kvalitních regionálních potravin prostřednictvím každoroční soutěže MLS Pardubického kraje. O práci na obnově tradičních selských trhů nemluvě.

Názory odborné veřejnosti vládu také nezajímají. Český zemědělec a potravinář je pro ně až na posledním místě. Jiné země si svou potravinou soběstačnost chrání, naše vláda se naopak vytasila s antikoncepcí, jež bude dusit produkci kvalitních a tradičních regionálních potravin. České domácnosti se tak mohou připravovat na rozšíření cizích názvů na etiketách potravinářských výrobků.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama