Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2011 10:49:02

Konec soukromé ekologické laboratoře

Konec soukromé ekologické laboratoře

Text Martina Sedláka z Hnutí Duha je plný nepřesností a demagogie. Autor píše, že "k horským smrčinám patří také občas umírání starých nebo slabých stromů kvůli kůrovci a spontánní obnova porostu".

Problémem Šumavy, ať se jedná o horské smrčiny či okolní kulturní lesy, je, že velkoplošně umírají všechny mateřské porosty najednou, aniž by pod nimi bylo přirozené mladé stromové patro, jak tomu je v přirozených lesích. Šumavské lesy byly po desetiletí, resp. staletí lesníky chráněny proti kůrovci a zasáhneli je dnes kůrovcová kalamita, nepřežije jediný dospělý strom.

Martin Sedlák opětovně napadá ředitele Stráského, že "je loutkou v rukou záměrů developerských projektů lanovek nebo zálusku na dřevo". Hnutí Duha již deset let stále upozorňuje na jakousi nebezpečnou těžařskou lobby, která se chystá ze Šumavy udělat obrovskou holinu a prodejem dřeva dosáhnout pohádkových zisků. Žádná firma ani jednotlivci však nikdy nebyli jmenováni, protože neexistují. Jediný, kdo začal masivně těžit, a to i v prvních zónách, a za stovky milionů prodával šumavské dřevo, byl v letech 2009 a 2010 Hnutím Duha vychvalovaný ředitel František Krejčí. Proč Martin Sedlák neprojevoval zájem o osud šumavského dřeva, když ředitel Krejčí vytěžil a prodal 700 000 kubíků? Odpověď je zřejmá, Hnutí Duha a jeho lidé byli u toho. Spolu s několika vědci si udělali ze šumavských lesů obrovskou soukromou ekologickou laboratoř, financovanou státními dotacemi, a ředitel Stráský jim zastavením kůrovcové kalamity chce zastavit i jejich podnikání.

Ing. Tomáš Jirsa, člen regionální rady, předseda oblastního sdružení a senátor PČR

Vyšlo v Lidových novinách
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama