doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2017 18:58:20

Trapné hry na »demokraty«

Trapné hry na »demokraty«

Dělat z žabomyších sporů a neukojených ambicí špiček ODS a TOP 09 hlavní témata veřejné diskuse může jen ten, kdo chce odvést pozornost od podstaty.

 Ve volbách do Poslanecké sněmovny tentokráte s výraznou převahou zvítězila pravice. Z mnoha důvodů se ovšem strany pravice nebyly zatím schopny dohodnout na vytvoření vládní koalice. Některá pravici podporující média, zejména silně podjatá Česká televize, která před volbami nepokrytě stranila ODS a M. Kalouskovi, se z výsledku voleb stále ještě nemohou vzpamatovat. A tak jsme už několik týdnů svědky neuvěřitelně trapného divadla.
Zejména papaláši TOP 09 a ODS, Miroslav Kalousek a Petr Fiala, spolu se svými příznivci zahájili vychytralou kampaň plnou sebestředné arogance, spekulací a ukřivděných nářků nad tím, že by údajně měla bez důvěry Poslanecké sněmovny vládnout po celé volební období menšinová vláda stranohnutí ANO.Kámen by se ustrnul nad tím, jak zcela mimo výsledek voleb začaly ve sněmovně špičky ODS v čele s předsedou jejího poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou ublíženecky plakat, že jim nebyla dána funkce předsedy Poslanecké sněmovny, které se P. Fiala dychtivě dožadoval.
Předseda ODS, zkompromitovaný v minulosti účastí v Nečasově prokorupčním kabinetu, neprojevil v honbě za parlamentní funkcí ani jen náznak kritické sebereflexe a po mezihře, kdy si hlasitě říkal o funkci předsedy sněmovny, zaujal postoj víc než nestydatý. On sám a klub ODS ohlašovali, že nebudou volit předsedou sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka a naznačovali, že hlasy nedají ani navrženým kandidátům některých dalších stran na funkce místopředsedů. A to podle nich mělo být zřejmě demokratické a v pořádku. Stejným dechem ale rozehráli s přispěním jim nakloněné České televize komedii o tom, že je naopak velmi nedemokratické, když se jiní zachovají stejně k nim a nebudou hlasovat pro P. Fialu.
Od počátku se ale hra rozehrává šíře. Ještě než vůbec mohlo dojít k demisi vlády Bohuslava Sobotky, ke jmenování předsedy nové vlády a než by vůbec mohla případná nová vláda předstoupit se svým programem před Poslaneckou sněmovnu, neuspokojená část pravice fakticky zuřivě odváděla a odvádí pozornost od diskusí o volebních slibech a programových záležitostech.
ODS Petra Fialy, lidovcům Pavla Bělobrádka a TOP 09 Miroslava Kalouska se fakticky podařilo na celý měsíc zablokovat věcnou veřejnou debatu o stavu a problémech české společnosti a ekonomiky. Nahradili ji zástupným handrkováním a účelovým nálepkováním oponentů. Jen oni sami jsou prý, po všech těch tunelech a korupčních aférách, které se za jejich stranami táhnou, těmi jedinými a správnými demokraty. České veřejnosti se tak celý měsíc po volbách servírovalo divadlo zástupných tahanic a výlevů kořeněných navíc v selhávající a stranicky orientované České televizi útoky na prezidenta republiky. Je to, troufám si tvrdit, festival promarněného času.
Osobní ambice Kalousků, Fialů a Bělobrádků jsou vzhledem k vážným problémům a krizím, kterým české občany vystavuje současný kapitalismus, zcela podružnou záležitostí. Dělat z žabomyších sporů a neukojených ambicí špiček ODS a TOP 09 hlavní témata veřejné diskuse může jen ten, kdo chce odvést pozornost od podstaty. A tou je režim, který si na demokracii jen hraje, zatímco v zákulisí upevňuje nekontrolovatelnou, totální moc a vládu nenasytných a agresivních elit. Těch elit, které věcnou veřejnou diskusí o podstatných problémech rozhodně nechtějí a které s demokratickou kontrolou své moci a s občany jako s partnery nepočítají.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)
publikováno  v deníku Haló noviny 30.11.2017
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama