Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2017 4:36:00

Dvousložkové zdravotní pojištění - lepší péče nebo podvod na pacientech?

Dvousložkové zdravotní pojištění - lepší péče nebo podvod na pacientech?

S nástupem pravice v čele s ANO do poslanecké sněmovny se čím dál častěji hovoří o způsobech, jak zvýšit prý nízkou spoluúčast pacientů v České republice.

Kromě návratu poplatků třeba za „hotelové služby“ v nemocnicích se navrhuje i tzv. dvousložkové zdravotní pojištění.

Co se vlastně skrývá za trochu tajemným pojmem dvousložkové zdravotní pojištění, od kterého si už ministr zdravotnictví Heger v roce 2013 sliboval že, vybere tolik, kolik lidé za zdravotní péči spotřebují? Zjednodušeně řečeno to znamená, že první fixní část by se i nadále strhávala lidem z platu, tu druhou by si platili sami a její výši by si každý rok určovaly zdravotní pojišťovny podle toho, kolik peněz na pokrytí zdravotní péče svých pojištěnců potřebují. Prý si tak pojišťovny konečně budou konkurovat a začnou bojovat o klienty. Místo zavedení jedné zdravotní pojišťovny, která by spravovala solidární finance a zabezpečovala potřebnou kvalitní zdravotní péči pro všechny občany bez rozdílu - „nemoc nebo úraz si totiž nevybírá“ – je nabízen „lítý“ konkurenční boj o bohatého zdravého a nenákladného klienta. Co bude s těmi chronicky nemocnými, zdravotně postiženými a nízko příjmovými, o které nebude mezi pojišťovnami zájem, popřípadě jakou zdravotní péči dostanou, když si nebudou připlácet, o tom se cudně mlčí.

ODS a TOP 09 v minulosti dlouhodobě a systematicky „tunelovaly“ veřejné finanční prostředky plynoucí do zdravotnictví nesmyslným zvyšováním DPH, zmrazením plateb za tzv. státní pojištěnce, zavedením stropů na pojistné pro nejbohatší a programově vytvářely nedostatek potřebných peněz na nutnou péči. „Vysávaly“ hubené peněženky pacientů zavedením tzv. regulačních poplatků a nadstandardů tak dlouho, až došlo k předčasným volbám. Nyní, když narůstá výběr veřejného zdravotního pojištění v důsledku navyšování platů, nízké nezaměstnanosti a pravidelnou valorizací plateb za státní pojištěnce, se straší tím, že do budoucna by peníze na léčbu mohly chybět. Řešení vidí v pošlapání solidarity a v rozdělení na bohaté vyvolené a chudé pacienty II. kategorie. Případné špatné hospodaření pojišťoven, které získají neomezenou moc nad pacienty i zdravotnickými zařízeními volnější smluvní politikou tak bude navíc sanováno samotnými pojištěnci!

KSČM tyto asociální a k pacientům nebezpečné snahy zásadně odmítá.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama