Ing. Martin Charvát

  • ANO 2011
  • Pardubice
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2017 20:52:00

S vlastníky Mlýnů chceme uzavřít smlouvu

S vlastníky Mlýnů chceme uzavřít smlouvu

Pardubice se domluvily s majitelem Automatických mlýnů na umístění Centrálních polytechnických dílen (CPD) v areálu na břehu Chrudimky. S přispěním EU chce město z části bývalého skladu balené mouky vybudovat nadstandardní vzdělávací centrum.

 Centrální polytechnické dílny budou určené především pro žáky základních a středních škol a nabídnou špičkově vybavené učebny a laboratoře pro výuku technických a přírodovědných oborů. S umístěním souhlasili již tento týden pardubičtí radní a ve čtvrtek budou zastupitelé města rozhodovat o zásadách spolupráce mezi městem a vlastníky Automatických mlýnů.

„Máme již hotovou studii, jak by nový objekt měl vypadat. Ve dvou nadzemních podlažích, na ploše téměř 1700 metrů čtverečných vznikne osm učeben, laboratoří a dílen a k tomu navíc výjimečný prostor pro nejmodernější vizuální prezentace. Vše by mělo sloužit především pardubických základním školám, kroužkům DDM a veřejnosti,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „S vlastníky Mlýnů manželi Smetanovými chceme uzavřít smlouvu, která nám umožní získat kompletní projektovou dokumentaci a všechna potřebná povolení pro zahájení stavby. Současně odkoupíme vlastnická práva k potřebnému pozemku za navrhovanou smluvní cenu sedmi milionů korun,“ dodal primátor.

Město v červnu letošního roku souhlasilo s umístěním CPD do objektu historické budovy Mlýnů. V průběhu léta ale do jednání vstoupil také Pardubický kraj, který by v tomto objektu chtěl vybudovat nadregionální galerii. „Všichni cítíme, že galerie by se do historické části Mlýnů hodila více. Společně s panem Smetanou jsme proto hledali nové místo pro objekt CPD. Uvědomujeme si obrovskou příležitost pro naše město a region, která se nám teď nabízí – tedy přeměna bývalého průmyslového areálu v atraktivní lokalitu. Svůj vlastní projekt zde připravuje také pan Smetana, který chce zrekonstruovat silo Mlýnů pro kulturní účely a především chce postavit nové veřejné prostory – Mlýnský dvůr a vstupní prostor do Mlýnů,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Zatímco původní plán města byl patnáctiletý pronájem, za který by město zaplatilo přibližně dvanáct milionů korun, nyní usiluje o získání vlastních prostor, které by mohlo získat s kompletní projektovou dokumentací za sedm milionů korun. Podmínkou je ověření nabízené ceny odborným znalcem. V případě souhlasu zastupitelů by se tak na jednom místě potkali se svými záměry tři významní investoři – město, kraj a manželé Smetanovi. Všichni chtějí pro své plány získat finanční prostředky z Integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace (ITI), díky kterým by mělo vzniknout nové významné centrum města. Novou podobu areálu připravil významný český architekt Jan Šépka, který je také autorem studie samotných CPD.

Centrální polytechnické dílny budou nadstandardně vybaveny a budou nabízet takové studijní a experimentální projekty, které budou vhodně a hlavně zajímavě doplňovat osnovy a převádět je do praktických cvičení. „Chceme tak u dětí podpořit přirozený zájem o techniku a přírodu, odbourat negativní postoje k technickým předmětům, manuální práci, fyzice, matematice a chemii a lépe ukázat praktické využití multimediálních a IT technologií v každodenní praxi. V odpoledních hodinách by měly sloužit také různým kroužkům a přípravám na vědecko-technické soutěže pro mládež dle jejich zaměření a požadavků,“ uvedl náměstek Rychtecký.

Pokud zastupitelé schválí zásady spolupráce města s majiteli Automatických mlýnů, mohlo by město uzavřít smlouvu již na začátku příštího roku. Propočet nákladů na výstavbu CPD, včetně vybavení, je 100 milionů korun a město by mohlo čerpat dotaci z ITI Hradecko-pardubické aglomerace až ve výši 90 procent způsobilých nákladů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama