Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2017 18:15:00

Vyšší dotace umožní nasmlouvat dražší umělce

Vyšší dotace umožní nasmlouvat dražší umělce

Moravskoslezský kraj rozdělí v příštím roce o 106 milionů více než letos.

Podpora se promítne do všech odvětví, bude vyčleněno 390 milionů korun oproti letošním 284 milionům. Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém dnešním (14. 12.) jednání.

Jen v odvětví sociálních věcí bude vyhlášeno 8 programů a budou posíleny o 51 milionů korun oproti roku 2017. Více peněz půjde i na podporu obcí a také do kultury.  

Krajští zastupitelé zároveň poprvé v historii rozhodli o finanční podpoře výjimečných kulturních projektů roku 2018. Jde o akce, které se v regionu konají a svým významem přesahují hranice kraje i celé České republiky. Změní se i způsob vyplácení peněz. „Zatímco v minulých letech dostali organizátoři těchto významných kulturních akcí peníze až někdy na jaře, v roce 2018 to bude hned na začátku roku. Umožní jim to zkvalitnit program a nasmlouvat třeba i dražší umělce,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo s tím, že na akce jejichž prostřednictvím má vedení kraje ambici představit návštěvníkům region jako místo, kde lze zažít unikátní atmosféru, kvalitní zábavu, umělecké a společenské akce, bude rozděleno 10,5 milionu korun.

„Chceme tak přispět k posílení značky kraje - kulturního kraje. Podpořit kulturní volnočasové aktivity, oživit kulturou veřejná prostranství, zpřístupnit současné umění v celém spektru široké veřejnosti, prostřednictvím propojení projektů ukázat význam kulturně-historického dědictví,“ dodal náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

Nově kraj finančně podpořil festival Štěrkovna Open Music 2018. Dalšími projekty, které dotace získaly, jsou tradiční Janáčkův Máj, Beats for Love 2018, Letní shakespearovské slavnosti Ostrava 2018, Colours of Ostrava, NODO 2018 - New Opera Days Ostrava/Dny nové opery Ostrava, Otevřené chrámy 2018, Jubilejní 15. ročník Svatováclavského hudebního festivalu.

Desítky milionů korun z krajského rozpočtu v roce 2018 zamíří i na venkov. Obce budou moci z těchto peněz zaplatit třeba nové hřiště, opravit chodníky, zrekonstruovat školy, zmodernizovat zdravotní střediska a další.

„Dobrá zpráva je, že i na tyto aktivity vyčlení kraj v rozpočtu více peněz než v minulosti. Jde nám o to, aby se region rozvíjel rovnoměrně. Díky dotacím mohou obce získat peníze na aktivity, na které jim v obecním rozpočtu už nezbývá. Třeba takové vypracování projektové dokumentace je pro menší vesnice velmi drahá záležitost, a musejí kvůli tomu často od svých plánů upustit. Díky krajským dotacím jim tak tento problém odpadá,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška. Upřesnil, že na podporu obcí šlo z krajského rozpočtu v roce 2017 téměř 77 milionů korun, a to v rámci dotačních programů Podpora obnovy a rozvoje venkova, Programu na přípravu projektové dokumentace a Programu podpory financování akcí s podporou EU pro obce do 3 tisíc obyvatel.

„Vzhledem k tomu, že o tyto dotační programy mají obce velký zájem, budeme je i nadále finančně podporovat. Proto pro rok 2018 na ně navýšíme celkovou částku o více než 10 milionů korun,“ dodal náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Moravskoslezský kraj letos podpořil obce i v oblasti životního prostředí. Prostřednictvím dotačních programů rozdělil přes 20 milionů korun. Příští rok bude tato částka vyšší minimálně o 2 miliony korun.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama