JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2017 18:14:00

O české kapry je letos obrovský zájem

O české kapry je letos obrovský zájem

Rybářství Litomyšl patří mezi největší v regionu. V předvánočním čase jej proto navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se senátorem Radko Martínkem.

 S ředitelem společnosti Oldřichem Holcmanem hovořili především o výsledcích společnosti v posledních letech, problematice nedostatku vody v rybnících a řekách, ale také zajištění pracovních sil z Ukrajiny.

„Předpokládaný výlov v letošním roce činí sedm tisíc metráků ryb. Výlov na jeden hektar se pohybuje okolo šesti až sedmi metráků. Společnost poptávku bez problémů zvládá, avšak vzhledem k platné legislativě není možné rozšiřování rybníků pro chovné účely. Pro letošní vánoční svátky by však nemělo dojít většímu nedostatku ryb, byť zásoby se s blížícím Štědrým večerem tenčí. Osobně si ale nedovedu představit, že bych na štědrovečerním stole neměl českého kapra, nejlépe pak samozřejmě z našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Problémy má společnost dlouhodobě s nedostatkem vody i ve větších 20 hektarových rybnících, což může způsobit ztrátu i 200 metráků ryb na rybník. S nízkou hladinou se potýká také řeka Loučná, na které se nachází řada důležitých objektů včetně pstruhárny,“ doplnil Netolický.

Ten se zástupci společnosti hovořil také o personálních otázkách a možnosti přilákání pracovníků z Ukrajiny, konkrétně se Zakarpatí, které je partnerským regionem Pardubického kraje.

„Dlouhodobě se snažíme usnadnit lidem za Zakarpatí přístup na český pracovní trh. Bohužel narážíme na řadu překážek, a to především legislativních na obou stranách. Ačkoliv dnes již mohou Ukrajinci cestovat do České republiky bez víza, pro pracovní účely jej stále musí mít. Budeme chtít v této věci jednat s novou vládou, abychom dokázali přinést tomuto regionu další pomoc v podobě snížení nezaměstnanosti. Pracovníci následně řadu financí vrací do regionu prostřednictvím svých rodin,“ uvedl hejtman Netolický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama