Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2011 10:41:44

KSČM školné v jakékoliv podobě odmítá

KSČM školné v jakékoliv podobě odmítá

Poslankyně PS PČR Marta Semelová (KSČM) zaujala stanovisko ve kterém odmítá návrh na zavedení tzv. odloženého školného na vysokých školách ve výši 10 000 korun za semestr s kterým přichází ministerstvo školství a vláda.

Stanovisko k návrhu na zavedení školného

V prázdninovém poklidu chystá vláda s ministerstvem školství další pohromy. Ubrat peníze chce nepedagogickým pracovníkům, dětským domovům a vysokým školám a aby toho nebylo málo, začalo ministerstvo školství v tichosti připravovat další dárek. Tentokrát se jedná o zavedení školného ve výši 10 000 korun za semestr. Pět let studia by tak přišlo na 100 tisíc korun. Velkoryse má být umožněno chudším studentům splácet tuto částku až ve chvíli, kdy dosáhne průměrného platu. Toto tzv.odložené školné bude mít negativní důsledky nejen pro studenty z nízko a středněpříjmových rodin, ale i pro celou společnost. Mnohé nadané uchazeče odradí představa, že by do života vstoupili zadluženi, navíc s hrozbou zvyšujících se úroků. Výhodu při přijímání na vysokou školu tak budou mít uchazeči z bohatých rodin. Třeba s nižšími znalostmi a předpoklady pro studium, ale s nabytější peněženkou. Můžeme tak očekávat pokračující snižování úrovně vzdělání, na což doplatíme všichni. Smát se budou moci akorát banky, které budou nabízet půjčky na studium.

KSČM školné v jakékoliv podobě, tedy i ve formě odloženého školného, naprosto odmítá. Stejně jako plýtvání veřejnými prostředky na vypracování studie, jak nejlépe školné zavést, kterou zadalo podle zveřejněných informací ministerstvo školství a které přijde státní pokladnu na 3,1 miliónu korun.

                                                 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama