Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2017 12:27:00

Vláda chce ve Sněmovně posílit pravomoci premiéra a omezit přístup veřejnosti

Vláda chce ve Sněmovně posílit pravomoci premiéra a omezit přístup veřejnosti

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předložil návrh novely jednacího řádu vlády Andreje Babiše. Návrh má dvě jednotící linky - posílení pravomocí premiéra a omezení přístupu veřejnosti k informacím.

“Považuju za ostudu, že hnutí ANO, které postavilo svůj marketing na kritice korupce a slibech transparentnosti a otevřenosti, chce nyní utajovat, jak který ministr hlasoval. Bez toho, aby občané věděli, jak politici rozhodují, je nemohou ani hodnotit,” říká k plánovanému zrušení jmenovitého hlasování ministrů předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Návrh dále posiluje pravomoci premiéra Babiše. Oproti vládě jako celku, například o hostech na jednání už nebude rozhodovat celá vláda, ale pouze premiér a zhorší se i srozumitelnost přijatých usnesení veřejnosti, nově je nebudou muset doprovázet vysvětlující tiskové zprávy.

“Že se bude inženýr Babiš ve vládě chovat spíše jako ředitel než jako první mezi rovnými, nás nepřekvapuje, škoda, že to odnáší i přístup veřejnosti k informacím,” uzavírá Bartoš.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama