Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2018 19:54:00

Ministr Plaga jednal s odbory o reformě financování regionálního školství

Ministr Plaga jednal s odbory o reformě financování regionálního školství

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga jednal s předsedou Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Františkem Dobšíkem a předsedou Vysokoškolského odborového svazu Petrem Baierlem o nutnosti navyšování peněz do školství.

 Reforma financování regionálního školství pak byla ústředním tématem dnešního setkání ministra se zástupci Unie zaměstnavatelských svazů. Dnešními jednáními ministr zahájil pravidelné debaty se zástupci odborů i zástupci zaměstnavatelských svazů ve školství.

Po loňském navýšení tarifních platů by se průměrný plat pedagoga měl pohybovat kolem 30.750 korun. Cílem je, aby postupným navyšováním vzrostly v roce 2020 platy učitelů na 130 % průměrné mzdy, tedy cca 44.850 Kč.

Podle ministra Plagy by se ale nyní mělo přidávat také v nenárokových složkách platu, aby ředitelé mohli ocenit kvalitní pedagogy. „V současné době je podíl nenárokových složek platů, tedy například osobních příplatků a odměny na celkových platech zaměstnanců regionálního školství velmi nízký. U nepedagogických zaměstnanců se tento podíl pohybuje okolo 13 %, u pedagogů dokonce nedosahuje ani 10 %,“ upozornil ministr. Pokud by měly nenárokové složky dosahovat 15 až 20 % platových tarifů tak, znamenalo by to navýšení rozpočtu o 7,5 miliardy korun.

Od příštího roku by také měl začít fungovat nový systém financování mateřských, základních a středních škol, družin a konzervatoří. Namísto dosavadního financování podle počtu žáků budou školy dostávat peníze podle skutečného rozsahu poskytovaného vzdělávání. Změny v systému představují zástupci MŠMT v rámci svých výjezdů do krajů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama