MUDr. Pavel Čermák, Ph.D.

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2018 23:12:06

Jiří Pehe o Češích: Co si o tom myslíte?

Jiří Pehe o Češích: Co si o tom myslíte?

To, že část české společnosti hledá vůdce, který by ji zbavil odpovědnosti, je podle mého názoru způsobeno také politikou minulých pseudolevicových vlád. - Odpovídám na otázku PL k příspěvku, který zveřejnil J. Pehe na svém blogu na Aktuálně.cz.

Dostal jsem následující dotaz z redakce Parlamentních listů:
Dobrý den, politolog J. Pehe na svém blogu rozebírá, proč u nás vítězí strany a hnutí, které "obchodují se strachem z migrantů, EU a vlastně všeho cizího". Vysvětluje to "vše prostupující průměrností" Čechů. Česká společnost se dle něj "ustrašeně krčí ve své kotlině," je "(pod)průměrná" a "provinciálně ponořená do sebe". "V národě, kde si většina lidí mimo vysmívanou ´kavárnu´ nedokáže přečíst nebo poslechnout nic v nějakém cizím jazyku, je tato cesta do ještě větší izolace poměrně snadná," píše. Chováme se prý jako zakomplexovaný teenager, který "rodičům" ze Západu okopává kotníky a pohrdá jejich standardy. Co si o tom myslíte?


Odpověděl jsem: Je pravda, že část české společnosti se shlukuje do ,,stáda", ve kterém se cítí bezpečně. Hledají vůdce, který by je vedl a zbavil tak odpovědnosti. Nicméně tato skupina patří k levicově orientovaným voličům, kteří se spoléhají na pomoc státu a  samostatně pracovat se jim moc nechce. Tato situace je bohužel způsobena minulou politikou  pseudolevicových vlád.

Komentář pana Peheho vypovídá spíše o něm, než o daném tématu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama