Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2011 14:11:53

Primátor Roman Onderka vybral 11 uměleckých děl pro výstavu The Best of…

Primátor Roman Onderka vybral 11 uměleckých děl pro výstavu The Best of…

BRNO – Primátor Roman Onderka se stal jedním z kurátorů netradičního projektu k 50. výročí založení Moravské galerie v Brně.

Výstavu The Best of… sestavila společně desítka laických kurátorů nejrůznějších profesí, které vytipovali pracovníci galerie. Kromě primátora Romana Onderky je mezi kurátory i moderátorka Adéla Banášová, teoretický fyzik Petr Hořava, ale i servírka, lékař nebo pracovnice Českých drah.

Výstava si klade za cíl přiblížit umění co nejširšímu publiku. Uplatňuje poněkud provokativní princip, kdy je výběr a výsledná skladba exponátů svěřena do rukou neprofesionálů.

Každý z laických kurátorů získal svůj prostor k vystavení vybraných děl a díky popiskám se návštěvníci dozvědí, co si jednotliví lidé zvolili a proč. Kurátoři mohli libovolně kombinovat různé druhy uměleckých děl, náměty, techniky, stylová či historická období, nebo se naopak zaměřit na jediné téma, předmět.

Expozice primátora Romana Onderky je nazvaná „Zastávky ve vzpomínkách“, mottem expozice je citát Blaise Pascala, francouzského matematika, spisovatele i filosofa, „Umění a život má totožný smysl“.

 „The Best of... je výstava, jakou Brno ještě nevidělo. Přináší závan neotřelého, svěžího vzduchu do důstojné umělecké atmosféry Moravské galerie,“ vysvětluje primátor města Brna Roman Onderka důvody, proč se stal jedním z kurátorů výstavy.

Každé vystavené dílo v expozici Romana Onderky má nějakou souvislost s jeho životem. Jedenáctku uměleckých děl vybral z čistě z osobních, niterných pohnutek a pocitů. Návštěvníci proto v expozici objeví symboly lásky, milované ženy a principu ženství, ale i upozornění na důležitost  komunikace, symboly ochránce a stavitele městské budoucnosti.

Klíčovým dílem expozice Romana Onderky v rámci výstavy The Best of… je vyřezávaný dřevěný šachový stolek z 18. století, k němuž je připojen citát B. Franklina „Život je druh šachů“.

Co spojuje politiku a šachy? Nutnost taktiky, logiky a strategie, schopnosti myslet několik tahů dopředu, ale také jistá nelítostnost, kdy je nutné něco obětovat, aby člověk něco jiného získal,“ dodává primátor Roman Onderka ke svému výběru uměleckých děl.  

 Výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu v ulici Husova 14 potrvá od od 19. srpna do 23. října.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama