Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2011 10:21:00

Případný vznik evropské hospodářské vlády je pozitivním signálem

Případný vznik evropské hospodářské vlády je pozitivním signálem

Úterní předběžná dohoda mezi francouzským prezidentem Sarkozym a německou kancléřkou Merkelovou, tedy dvěma nejvlivnějšími politiky eurozóny, o vzniku evropské hospodářské vlády vnímám spíše pozitivně.

Především z toho důvodu, že vznik ekonomické vlády v rámci evropské měnové unie je logickým důsledkem vývoje pokračující evropské integrace. Pro měnu podobného rozměru a eurozónu v současné krizové situaci je nepochybně zapotřebí federálního ministerstva financí. Vytvoření společné hospodářské vlády je proto jen logickým důsledkem vývoje.

Jsem přesvědčen, že tento krok může částečně řešit rozpočtové problémy eurozóny, kterou v současné době výrazně oslabují někteří její slabší členové, jako například Řecko. Konečně, u samého zrodu jednotné evropské měny se zavedením podobného institutu v budoucnosti počítalo.

Z našeho hlediska je nejdůležitější, aby eurozóna vyřešila své současné problémy, abychom se někdy v blízké budoucnosti mohli rozhodnout, zda vstoupit či nikoliv. V současné době není náš vstup na stole a je zbytečné tedy nyní spekulovat, co uděláme za několik let. Jak známo, Česká republika potřebuje pro vstup do eurozóny splnění tzv. Maastrichtských kritérií. To se nám vinou všeobecné hospodářské krize zatím nedaří, a proto naším prvním postupným cílem je jejich splnění. To je v zájmu ČR bez ohledu na to, zda v budoucnu vstoupí či nikoliv. Důležitým testem fungování eurozóny bude její schopnost či neschopnost vydat euro obligace.  Euro obligace nutně potřebuje, a pokud je EU nebude schopna vydat, Česká republika by neměla do eurozóny vstupovat.

V současné době nelze vyloučit, že evropský měnový prostor opustí jedna nebo několik malých zemí, které jsou dnes jeho součástí. To by samo o sobě pro Českou republiku nemělo znamenat vážnější ohrožení.

Dokud v eurozóně zůstane všech šest zakládajících států, můžeme být v relativním klidu. Pokud by v eurozóně nebyla jedna či více ze zakládajících zemí, byl by to vážný signál, tentokráte politický, který by mohl vést k „nevstupu“ ČR do eurozóny.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama