Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2011 14:23:33

Roman Onderka: pamětní desky obětem ze srpna 1969 nám připomínají

Roman Onderka: pamětní desky obětem ze srpna 1969 nám připomínají

nepochopitelný a neomluvitelný čin

 BRNO – Před pamětní desky Danuše Muzikářové na rohu ulic Rašínova a Moravské náměstí a Stanislava Velehracha v Orlí ulici položí v neděli 21. srpna kytice květin primátor Brna Roman Onderka. Uctí tak památku dvou mladých lidí, kteří zahynuli v roce 1969. Byli zastřeleni při demonstracích k prvnímu výročí srpnové okupace z roku 1968, kdy Pražské jaro rozjezdily pásy tanků pěti „spřátelených“ armád.

„Trauma z 21. srpna 1968 je dědictvím bývalého Československa. Tehdy si naše země dovolila vybočit z příslušnosti k socialistickému táboru a byla za to potrestána „bratrskou pomocí“ Sovětského svazu a dalších socialistických států. Ačkoliv celonárodní nenásilný odpor lidí v Československu zabránil masakru, byly i lidské oběti. U nás v Brně dvě a další dvě při prvním výročí okupace v srpnu 1969. A právě vraždy z 21. srpna 1969, kdy zemřeli Danuše Muzikářová a Stanislav Velehrach, považuji za nepochopitelný a neomluvitelný čin,“ připomíná primátor Brna Roman Onderka. 

Osmnáctiletá vyučená pánská krejčová Danuše Muzikářová byla v den prvního výročí srpnové okupace zastřelena zezadu, když v davu prchala poté, co se u kostela svatého Jakuba začalo střílet. Obzvlášť smutný je fakt, že jejím vrahem nebyl sovětský okupant, ale některý z československých příslušníků zasahujících jednotek SNB, Lidových milicí či armády. Mladá žena byla nespravedlivě připravena o život ve chvíli, kdy usilovala o to, aby se do Československa spravedlnost a svoboda vrátily.

Osmadvacetiletý dřevomodelář Stanislav Valehrach se nechtěl smířit s tím, že žije v zemi, které vládnou okupanti a jejich přisluhovači. A byl jedním z nich zavražděn, když pořádkové síly rozháněly demonstranty ze Zelného trhu do okolních ulic.

„Byly zmarněny životy dvou mladých lidí. Navždy si jich budu vážit za to, že položili život na naší cestě k demokracii,“ dodává primátor Brna Roman Onderka.

Vyšetřování smrti obou mladých lidí bylo bez výsledku k 30. 10. 1969 přerušeno, zasahující jednotky SNB, armády a Lidových milic byly přezbrojeny a původní seznamy zbraní skartovány. Viníci smrti zůstali nepotrestáni.

Také srpen 1968 a potlačení Pražského jara připomínají v Brně dva pomníčky. Patří dvou mužům – v Jihlavské ulici šestnáctiletému učni Josefu Žemličkovi a v Jedovnické ulici třicetiletému elektrikáři ze Zetoru Viliamu Debnárovi. Oba byli zastřeleni sovětskými okupanty.

Položení kytic u pamětních desek obětem ze srpna 1969:

pamětní deska Danuše Muzikářové, Rašínova/Moravské nám., 21. 8. 2011 v 10.30 hod.

pamětní deska Stanislava Valehracha, Orlí (klášter sv. Voršily), 21. 8. 2011 v 10.45 hod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama