Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2018 14:06:34

Obrana a bezpečnost - Nutné koncepční změny

Obrana a bezpečnost - Nutné koncepční změny

Jsme národem fotbalových trenérů, manažerů a kritiků čehokoliv.

Já jsem v poslední době kritikou také nešetřil, a to zejména směrem k nejrůznějším proklamacím a publikovaným tvrzením o realizaci reformy policie či deklarovaného statutu bezpečnosti České republiky prostřednictvím nejrůznějších prohlášení těch, kteří by se problematikou bezpečnosti měli zabývat co nejpodrobněji a nejzodpovědněji.

Ale nechci jenom sedět u stolu a kritizovat. Rád bych v této oblasti využil svých dlouholetých zkušeností z praxe a napomohl narovnat všeobecné a nepřesné domněnky směrem k široké veřejnosti, aby měla možnost zamýšlet se nad otázkou bezpečnostní otázkou naší země a Evropy v reálném kontextu a souvislostech. Jako velmi důležité vidím o těchto ve společnosti velmi aktuálních a naléhavých tématech mluvit nahlas a bez podivné stylizace, která na jednu stranu vytváří pocit strachu a mnohdy až zveličených obav, na druhé straně nepřipouští vnitřní skrytá rizika vznikající nesystémovým řešením. Chci také neustále apelovat na odbornou veřejnost a na politiky, aby neplýtvali povrchními konstatováními, neuchylovali se k polovičatým a nesystémovým krokům a jednali odpovědně. Proto jsem byl rád pozvání na odbornou konferenci "Obrana a bezpečnost" ve vysokoškolském institutu CEVRO, kde jsem se měl možnost setkat nejenom s odbornými "kolegy", ale také zaujatými posluchači.

Úterní podvečer jsem tak strávil ve velmi zajímavé společnosti dvou bývalých ministrů vnitra a obrany (Ivana Langera, Alexandra Vondry) a bývalého náčelníka Generální štábu AČR (Jiřího Šedivého) a současného zástupce GŠ AČR gen. Jiřího Balouna na konferenci "Obrana a bezpečnost".

Ve svém vystoupení jsem vyjádřil své hluboké přesvědčení, že připravenost a akceschopnost států je do budoucna základem bezpečnosti v Evropě. A k tomu potřebujeme především spolehlivou, výkonnou a spolupracující policii, armádu a zpravodajské služby.

Dovolil jsem si kritizovat současný stav v policii nejen kvůli problémům v personální oblasti, ale i za dlouhodobě neřešené problémy v nesjednocené IT podpoře, administrativní zatíženosti a za dosud promarněnou příležitost pro utrácení financí v posledních 4 letech.

Co ovšem zůstává nejklíčovějším problémem, je skutečnost, že přes bohulibé prohlášení o rozvoji policie zůstává tzv. "Koncepce policie do roku 2022" především nenaplněným cárem více než 100 stránek papíru.

Nicméně s ohledem na změny v bezpečnosti MUSÍME provést koncepční reálné změny v policii, a proto nás čeká zejména:

  • přehodnocení stávajících strategií;
  • musíme deklarovat připravenost k financování policie v střednědobém horizontu;
  • stabilizovat policií organizačně a personálně;
  • skutečně připravit bezpečnostní sbor na nová rizika v bezpečnosti;
  • odpolitizovat policii mimo jiné transparentním systémem hodnocením TOP managementu;
  • nastavit efektivní spolupráci policie především se zpravodajským prostředím;
  • vyžadovat politickou odpovědnost za exekutivní "koučování" bezpečnostního a zpravodajského prostředí s důsledným trváním na účinné zákonodárné kontrole.

Snad jsem podle reakce publika nezklamal a určitě mne velmi těší zpětná reakce a vyslovený kompliment ve smyslu "že, už dlouho takový zápal k tématu neviděli". Děkuji a rád bych dodal, že jsem připraven se aktivně zapojit či podílet nejenom na smysluplné osvětě směrem k laické i odborné veřejnosti. Ačkoliv je v tuto chvíli mým hlavním oborem trochu jiná oblast, jako člověk s dlouholetou praxí u policie, v jejím řízení a jako politik cítím společenskou odpovědnost a nutnost nenechat věci klouzat po povrchu a jen mlčky přihlížet. A snad úplně na závěr – v minulosti jsem možná některým lidem připadal nebezpečnýJ, ale věřte mi, moje srdce i úmysly jsou celý život bezpečné, a proto bych rád bezpečnost ve svém životě dál rád zachoval, bránil ji a rozvíjel ku prospěchu nás všech.

Martin Červíček
člen výkonné rady ODS
expert ODS pro bezpečnost
náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje
předseda oblastního sdružení ODS Náchod

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama