Marian Dancso

  • OMMO
  • Lom
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2011 8:32:36

Vážený senátore Doubravo

Vážený senátore Doubravo

Něco málo o romské problematice, neboť se domnívám, že v tomto směru máte hrubé nedostatky...

Vážený pane senátore,

rozhodl jsem se napsat Vám také něco málo o „romské“ problematice, neboť se domnívám, že Vaše prezentace na viz zmíněné téma na webu Parlamentních listů http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/205382.aspx, je psána s hrubou neznalostí a troufám si říci i s rasovým podtextem a nabádáním ostatních občanů proti romské komunitě. A dodávám - prosím, nejde o moje laciné znevažování Vašeho úsilí.

V jednom ze svých odstavců píšete „My nejsme rasistický národ….“ Na druhou stranu jste Vy z romské komunity udělal veskrze bandu příživníků, co si nadělali děti a kradou. Samozřejmě z takto tendenčně pojatého textu to má vyplynout. Něco jako zkratka, na kterou v současné nelehké ekonomické a sociální situaci pro řadu rodin s dětmi, ale jednotlivců budou občané slyšet a bez velkých výhrad Vám dají za pravdu. Víte, trochu se podobným přístupům zákonodárců divím: aktivity extrémistů, ataky gayů jako deviantů, potom zase Romové…? Opravdu si myslíte, že to je cesta, která tuhle rozbouřenou společenskou hladinu zklidní a hlavně - přinese řešení? Anebo je záměrem přiložit další polínko do již velmi rozžhaveného uhlí?

Pro ilustraci uvedu:

Přestože se senátor Doubrava hrdě hlásí ke svému levicovému ideovému zázemí, souhlasí s tím, aby ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zpřísnil vyplácení sociálních dávek, neboť je zneužívají právě Romové

Nadělají si 10, 12, 15 dětí a žijí z těch přídavků a podpor," říká pro ParlamentníListy.cz k návrhu ministra Drábka senátor. http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/204671.aspx

Dále mě zaujal odstavec, kde popisujete, jak policista „prchá“, aby se náhodou nedostal do potyčky s místními Romy…. http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/204671.aspx

Pane senátore Doubravo, ptám se Vás, zdali byl tento prohřešek řešen? Je to zcela nestandardní a neprofesionální přístup k řešení problematiky od daného policisty. Minimálně Vy jako veřejný činitel jste měl kontaktovat nejbližší služebnu policie ČR a toto chování policisty ohlásit. Jestli se nacházíme v době, kdy policisté prchají, aby se nedostali do křížku…, pak je třeba tuto situaci řešit.

Nejsem si jistý, jakého cíle měla a má dosáhnout tato Vaše prezentace. Nicméně se domnívám, že máte hrubé nedostatky, neznalost a děláte účelová zjednodušení, co se týče romské komunity. Že Váš text přinejmenším rozděluje občany ČR na dvě jakési skupiny „bílých“ a Romů, a že za problémy mohou jen Romové.

Navíc, není mi jasné, jak můžete Vy jako politik, skrze svou asistentku dát na názor nějakého dítěte (romského), ještě snad školou povinného…. A poté jeho odpověď jako závaznou prezentovat???  Ale to už ať si každý udělá svůj obrázek.

Za další, pane senátore. Činit závěry jen v duchu „ten je Rom“, není bílý… tudíž, když není příživník, násilník či lupič, pak k tomu všemu může mít blízko! Není zrovna postojem, který bych chtěl hledat u zákonodárce. Možná by stálo zato s romskou problematikou se obeznámit v objektivnější rovině, např. ukázat, kteří z Romů se skutečně vydali cestou získat vzdělání, pracovat a získat si vážnost u svých spoluobčanů. Jde o jednoduchý motivační přístup, který demonstruje, že existuje „různost“ a tu je třeba podněcovat v dobrém a dále ji napomáhat šířit. A vím, že nejde o způsob nijak jednoduchý, ale už snaha o změnu může být počátečním vodítkem. Tyto příklady konfrontovat jistě s méně dobrými z té druhé strany, o níž také vím, ale vidím ji v kontextu celého dění ve společnosti, ne jenom Romů. Možná jste také mohl připomenout aktivity v této problematice a jejím řešení, na nichž jste se podílel jako zákonodárce, kterého vlastně děláte s přestávkou další volební období, stejně jako Vašemu politickému subjektu Severočeši.cz blízké SMM v Mostě připomenout, jak aktivní bylo v době předvolební, kdy se sbíraly hlasy právě Romů… A jistě také víte, jak např. i nadále pokračuje, byť je podstatná část bytového fondu v Mostě spravována Vám, potažmo Severočechům.cz, blízkým bytovým družstvem Krušnohor, stěhování některých problémových skupin do např. mosteckých, janovských sídlišť a přes veškeré negativní reakce se vlastně nic nemění? Proč chybí např. větší angažovanost a postup družstevních samospráv, aby se na problémy upozorňovalo a měnila se do začátku významně panující lhostejnost okolí?

Víte, rád bych, aby všem, co jim záleží na řešení sociálních, ekonomických, ale kulturních problémů v regionech jako je Ústecko nešli jen cestou ukazování prstem po těch, co jsou prý ti nejhorší, a tudíž vinni, ale také, jaká jsou řešení. Škrtání dávek to ale nespraví, protože už to, že může někdo pobírat „vysoké“ dávky, a já osobně nikoho takového neznám a zajímám se o situaci, je také selháním systému a v něm příslušných odpovědných míst, že se o věci blíže nezajímají a neřeší je. Tedy než jen před volbami anebo jde-li o mediální prezentaci především vlastní. V populistickém přístupu, který se v tomto problému objevuje jako laciný tahák především, se zračí totiž další problém a velmi vážný: až bude situace natolik vážná a násilí se pro některé stane opravdu jediným řešením, spokojí se společnost jako celek s argumentem, že tohle udělal Rom, tedy ne „bílý“? Přijde mi docela závažné, měl-li by toto být signál směrem ke společnosti!

Byl bych rád, aby se podobná problematika řešila na úrovni ne individuálních akcí, ale v kontextu s tím, co už společnost zvládla a k čemu mají také co říci odborníci a zástupci odpovědných míst.

Jsem jinak nápomocen svými zkušenostmi a rád se také samozřejmě poučím.

S pozdravem

Marina Dancso, zastupitel, Lom

Lom, datum 24.8.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama