doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2018 13:12:23

Finišujeme v boji za zrušení střídání času

Finišujeme v boji za zrušení střídání času

Evropský parlament bude ve čtvrtek 8. února hlasovat o návrhu usnesení, které požaduje zrušení střídání letního a zimního času.

V návrhu rezoluce se mimo jiné píše, že podle nejnovějších vědeckých studií nemá střídání času, které se provádí dvakrát ročně, žádné pozitivní účinky na ekonomiku. Naopak, posouvání hodinových ručiček škodí lidskému zdraví, zemědělství, a způsobuje více dopravních nehod.

"Již v roce 2015 jsme vytvořili pracovní skupinu poslanců, která se věnuje tomuto tématu. Minulý rok jsme zorganizovali i odbornou konferenci pro kolegy v Evropském parlamentu a pro zástupce veřejnosti. Závěr byl jednoznačný: střídání času je přežitek z minulosti, který je třeba zrušit," připomněl předseda právního výboru (JURI) Pavel Svoboda (ELS/KDU-ČSL), který vede iniciativu za zrušení střídání letního a zimního času napříč všemi politickými platformami Evropského parlamentu.

Podle nedávného výzkumu 9 evropských univerzit změna času způsobuje zdravotní problémy u přibližně 20% Evropanů. Patří k nim především únava, ospalost a dezorientace, poruchy trávení, migrény a deprese, výjimečně i infarkty. Nepřirozená změna spánkového rytmu však může působit i jako spouštěč geneticky podmíněných chorob, jako jsou obezita či cukrovka. Velké potíže zažívají lidé postižení autismem.

"Odhady přímých a nepřímých nákladů pouze na zdravotní následky každoroční změny času v členských státech EU se vyšplhaly až na 131 miliard EUR. To je téměř tolik, jako roční rozpočet na fungování evropských institucí! ", dodává slovenská europoslankyně Anna Záborská, která se na půdě Evropského parlamentu tomuto tématu také dlouhodobě věnuje.

Pokud poslanci příští týden schválí předložený návrh usnesení, zvýší tím politický tlak na Evropskou komisi, aby navrhla novelu směrnice, která by zrušila střídání času v celé EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama