Petr Lichtenberg

  • Svobodní
  • Chrudim
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2011 18:00:11

Město Chrudim by nemělo podporovat vrcholový sport

Město Chrudim by nemělo podporovat vrcholový sport

Proč jsem se rozhodl hlasovat proti chrudimské koncepci podpory vrcholového sportu ...

Mám velmi rád sport a ten, kdo mne zná, ví, že sport k mé osobě patří asi stejně tak, jako k „velbloudovi hrby“. Byl, je a doufám, že alespoň ještě chvíli bude, součástí mého života. Konkrétně jsem se aktivně i funkcionářsky věnoval fotbalu, zajímám se však o všechny sporty, zejména pak ještě o hokej a logicky futsal. Chrudimským futsalistům moc fandím a přeji jim hodně úspěchů jak na republikové úrovni, tak i na té mezinárodní. Rovněž jsem příznivcem sloučení obou chrudimských fotbalových klubů v Chrudimi v jeden - MFK (jenom doufám a budu velmi ostražitý, aby název Městský fotbalový klub neznamenal významné zapojení města do činnosti klubu).

Z mého pohledu je schválená koncepce podpory sportu ze strany Města Chrudim převratná. Převratná je v tom, že dělí sporty do dvou kategorií – na tzv. prioritní (tzn. privilegované) a ty ostatní. Domnívám se, že toto rozdělování ohrozí méně známé sporty, které již nyní mohou mít problémy. Tím jim vůbec nepomůžeme, ale spíše ublížíme, protože pro ně bude zřejmě ještě těžší se prosadit nežli dosud, zatímco prioritní budou mít možnost se za spoluúčasti veřejných financí více rozvíjet. To nepovažuji za správné. A dále, co je velmi důležité, je to, že se tímto materiálem otevírá možnost finanční podpory dospělých a dokonce profesionálních klubů (!), což je v podstatě podpora soukromých firem z veřejných peněz. A to je velmi špatně.

Smyslem podpory sportu ze strany města má být podpora sportující mládeže, aby mladí lidé nehledali jiná řešení volného času na ulici, v drogách a alkoholu. Taková podpora má smysl. Dle mého, ale obec nemá podporovat vybrané sportovní organizace, protože tak vždy bude docházet k určitým nespravedlnostem. Většina sportujících Chrudimáků sportuje za své, a to tím, že si ze svých peněz kupují kola, brusle, lyže, kopačky, tenisové rakety a další sportovní pomůcky. Proč by ti, kdo si k tomu založí občanské sdružení nebo soukromou společnost, měli dostávat peníze všech ostatních? A co se týče profesionálních klubů tak přeci víme, že se jedná o soukromé firmy, které v oblasti sportu podnikají, a ty by se měly živit vlastní činností a ze sponzorství. Jsem zvědav, až například futsalisté dostanou dotaci, zdali při prodeji některého z jejich skvělých hráčů, se klub úměrnou částkou podělí s Městem Chrudim o profit z tohoto prodeje. To asi těžko. Navíc město chce v následujících letech investovat značné finanční prostředky do rekonstrukcí sportovišť – sokolovny, letního stadionu a dalších. Tímto město rovněž velmi významně podporuje sportování v Chrudimi.

Obec by měla utrácet peníze za „veřejné statky“ (např. chodníky, dětské hřiště nebo městský park – ve všech třech případech prostory otevřené a dostupné všem občanům tohoto města). Často se používá argument, že sportovci dělají dobrou reklamu městu, a proto je třeba je dotovat z veřejných peněz. Ale pak by mohl chtít kus dotace i podnikatel, který má v Chrudimi svojí firmu a dělá městu dobré jméno tím, že například vyrábí perfektní punčochy nebo nábytek, a v konečné fázi by mohl chtít kousíček nějaké dotace i každý obyvatel Chrudimě, který někde jinde vypráví o tom, jak je Chrudim skvělá, že to jsou Athény východních Čech a že není krásnějšího města na světě.

Strana svobodných občanů a já osobně se snažíme o to, aby stát, kraje či města, přerozdělovala minimum finančních prostředků, aby se každý mohl sám rozhodnout, co se svými tvrdě vydělanými penězi udělá. My přeci chceme, aby veřejné peníze sloužily co největšímu počtu obyvatel tohoto města, a to zejména v té době, kdy jich moc na rozdávání není a zadluženost města přesáhla již sto milionů korun. Ale tento princip má být přeci vlastní každému politikovi z každé politické strany, za to si ho lidé platí. Ne aby upřednostňoval úzké zájmy skupin, organizací, společností nebo nějakých osob. Dle mého má politik sloužit občanům, dělat jim servis a příliš se „neroztahovat“.

Domníval jsem se, že dvoumilionová dotace udělená minulý rok hokejovému klubu HC Chrudim s.r.o., která vlastně vyletěla jen tak do vzduchu, byla dostatečným varováním pro další neodpovědná rozhodnutí zastupitelů. Bohužel, zastupitelé otevřeli dveře přímé finanční podpoře dospělých sportovců. Obávám se, že tímto rozhodnutím někteří politici opět začínají kalkulovat s politickými hlasy určité skupiny voličů. Svobodní se touto populistickou cestou nebudou a nechtějí ubírat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama