ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2018 7:38:00

Svobodní vyzývají vládu, aby splatila dluh Aloisi Rašínovi

Svobodní vyzývají vládu, aby splatila dluh Aloisi Rašínovi

Vzpomínkové shromáždění k 95. výročí smrti ekonoma, politika a zakladatele samostatného Československa Aloise Rašína se uskuteční18. 2. 2018 v 15:30 - 16:30, v pražské Žitné ulici č. 10.

 U domu, kde byl Alois Rašín v roce 1923 postřelen, by měli promluvit europoslanec za Svobodné Jiří Payne, ekonom a zakladatel Svobodných Petr Mach a předseda Svobodných Tomáš Pajonk. Účast přislíbil i zástupce městské části Praha 2.

Při této příležitosti europoslanec a místopředseda Svobodných Jiří Payne poslal ministru kultury dopis, ve kterém vyzývá k naplnění litery zákona.

Svobodní vyzývají vládu České republiky, aby naplnila stále platný zákon 35/1933 Sb., o zřízení pomníků Dr. Aloisu Rašínovi a Dr. Milánu Rostislavu Štefánikovi.

Tento zákon přijalo Národní shromáždění před 85 lety a žádná vláda, ačkoli jí to zákon ukládá, se o pomník Aloisi Rašínovi nezasadila a socha významného politika, ekonoma a zakladatele Československa dosud nestojí. Pomník Štefánikovi už v Praze stojí před petřínskou astronomickou observatoří, tedy v tomto bodě byl zákon naplněn.

Svobodní jsou přesvědčeni, že:

  • přijatý zákon je třeba bezezbytku naplnit,
  • nejvhodnější dobou k zahájení výstavby pomníku je rok 100. výročí vzniku samostatného Československa,
  • že vláda premiéra, který ostatní vyzývá k dodržování zákonů a sám o sobě tvrdí, že žádný zákon nikdy neporušil, by si měla vzít za své i zákon, který čeká na naplnění takřka století.

Alois Rašín si podle Svobodných zaslouží stálou připomínku, která je ostatně daná zákonem. Málokdo se zasloužil o samostatnost Československa více než on. Alois Rašín je také autorem vůbec prvního zákona 1. republiky, a především je otcem samostatné národní měny.

Svobodní tedy požadují po vládě, aby ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy neprodleně zahájila přípravy výstavby pomníku Aloisi Rašínovi.

Dopis ministru kultury

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama