Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2018 12:28:29

Co potřebuje armáda, a co potřebuje republika

Co potřebuje armáda, a co potřebuje republika

Ačkoli je prioritním zájmem občanů České republiky mít obranyschopnou a dobře vyzbrojenou armádu, stejným zájmem občanů je, aby tato armáda získala svou výstroj a výzbroj hospodárně a naprosto férovou cestou.

V diskuzi na téma armádní zakázky se dnes bohužel vytrácí jeden základní fakt. Ačkoli samozřejmě je prioritním zájmem občanů České republiky mít obranyschopnou a dobře vyzbrojenou armádu, stejným zájmem občanů je, aby tato armáda získala svou výstroj a výzbroj hospodárně a naprosto férovou cestou.

Kdykoli mluvíme o objemu prostředků, které chceme na obranyschopnost země vydat, musíme brát v úvahu, že tyto prostředky vytáhli ze svých kapes daňoví poplatníci, kteří mají plné právo vědět, že se s jejich penězi zachází zcela transparentně. 
Bohužel, zbrojní zakázky v České republice v posledních 25 letech nemají dobrou pověst. Kolová bojová vozidla Pandur a letouny CASA doprovází skandály, policejní vyšetřování a soudy. Vývoj a nákup našich skvělých letounů L-159 Alca skončil tak, že vláda v roce 1995 objednala 72 kusů, abychom vzápětí zjistili, že jich potřebujeme jen dvacet pět (25!). Modernizace tanků T-72 se měla původně týkat 353 kusů, pak 140 a nakonec jich máme za spoustu peněz zcela nedostačujících 30. 
A tak bych bohužel mohla pokračovat. Jde o desítky miliard korun z kapes daňových poplatníků, které hospodárně vynaloženy prostě nebyly. A můžou za to často lidé reprezentující politické strany, které dnes halasně křičí, proč já nepostupuji úplně stejně.
Nepostupuji a postupovat nebudu. Na rozdíl od některých svých předchůdců v dřevních dobách ministerstva obrany ČR ctím především to, aby se s penězi, které na svou vlastní obranu vydali občané České republiky, nehazardovalo.
Ve prospěch obranyschopnosti země jsem připravena z těchto peněz vyčleněných vládou pořídit pro naše vojáky to nejlepší. Mají-li plnit své tvrdé a náročné úkoly, nemůžeme na nich šetřit. Musíme být spolehlivým partnerem NATO a tak musíme mít také moderní zbraně odpovídající NATO standardům. Pořídit je ale musíme stejně jako jakákoliv vyspělá země zcela průhledně. Není možné, aby o této výzbroji rozhodovali nejrůznější lobbisté, navíc občas zbaběle schovaní za své bývalé vojenské funkce.
Naše republika moderní armádu potřebuje. Ale potřebuje také to, aby naše armáda byla vyzbrojena bez jakéhokoli stínu pochybnosti, hospodárně a bez skandálů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama