ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2011 10:34:10

Tankovou bitvu před zaplněnými tribunami umocnila efektní pyrotechnika

Tankovou bitvu před zaplněnými tribunami umocnila efektní pyrotechnika

Barevné dýmovnice, prudká střelba, boj muže proti muži a množství těžkých strojů prohánějících se v Aréně Vojenského technického muzea Lešany.

To byl již 9. Tankový den, který se konal v sobotu 27. srpna. Představil především stroje druhé světové války a divácky patřil k těm nejvděčnějším.

Hlavní program začal před jedenáctou dopoledne a sledovaly ho zcela zaplněné tribuny lešanské Arény. Diváci už v osm ráno čekali po stovkách před hlavní bránou areálu Vojenského technického muzea, aby po otevření v 9.30 mohli zabrat ta nejlepší místa. O zájmu svědčí i to, že ještě okolo poledne přijížděli do Lešan návštěvníci, kteří ve svých autech čekali v kolonách na úzkých cestách před mostem v Krhanicích. Zaplněné byly také louky v okolí areálu, kde návštěvníci parkovali. Odhadem se akce účastnily tři desítky tisíc diváků.

Program začal průletem dvou gripenů nad areálem, krátkým projevem ho pak pozdravil ministr obrany Alexandr Vondra. Zdůraznil přitom význam těchto akcí ve vztahu k situaci, v níž se Armáda České republiky nachází, a poděkoval také řediteli Vojenského historického ústavu Praha, plukovníku Aleši Knížkovi, za jeho „srdcařský“ přístup k vojenskému odkazu minulosti.

Jako „předkrm“ vjelo do Arény bojové vozidlo pěchoty ASCOD, moderní pásový obrněnec, který vyrábí stejná firma jako vozidlo Pandur. Hlavní program věnovaný druhé světové válce uvedly dva stroje spjaté s minulostí a současností naší armády. Společně se Arénou projeli malý tank Strv m/37, který byl před válkou vyvinut firmou ČKD pro Švédsko, a tank T 72 M4 CZ, což je česká úprava někdejšího sovětského stroje; slouží nyní v Armádě ČR.

Bojová ukázka „Setkání na Labi“ byla velkolepým divadlem, při kterém střelba neutichala a stále bylo na co se dívat. Německý tábor umístěný uprostřed Arény byl vystaven útoku spojeneckých vojsk, přičemž do bojů se zapojili vojáci především v uniformách německé a ruské armády. Nechyběli ale ani Britové a Američané. Vojáci byli představováni členy klubů vojenské historie z mnoha míst po republice, vše zastřešoval KVH Gardekorps Praha.

Představeny byly samozřejmě tanky a další stroje všech armád. Za německou stranu budil zájem například výrazně zbarvený stíhač tanků Hetzer či replika známého tanku Tiger, vyvedená ve světlých „pouštních“ barvách. V Aréně se také pohybovala dvě bojová vozidla Hakl. Sovětskou stranu zastupovaly především dva tanky T-34. Jeden ve starší verzi s kanónem 76 mm a s polskou orlicí na boku, druhý v novější verzi vyráběný od roku 1943 s kanónem 85 mm. Adekvátním obrněncem za americkou stranu byl stíhač tanků M36 Jackson.

Téměř hodinu trvající bitva skončila po poledni projížďkou všech zúčastněných vozů, každý z nich několikrát objel Arénu, aby se divákům dostatečně představil. Zájem budil také mohutný těžký tank IS-3, který Sověti vyvinuli na konci války. Poté už se do Arény rozjely i některé současné stroje: vyjelo bojové vozidlo pěchoty Pandur, obrněný automobil Dingo, představil se i tank T-72 a také izraelská Merkava.

Po polední přestávce se v Aréně vystřídaly bojující strany, od minulosti se přešlo do současnosti. Tuto ukázku předvedli členové 121. strážního praporu aktiních záloh KVV Praha. Tábor na afghánském území střežený našimi vojáky byl napaden místními povstalci, ti útočili automatickými zbraněmi i minomety. Nakonec byl útok odražen za pomoci posil, které byly rychle dopraveny na místo. Při té příležitosti se detailně představil i další nový exponát ve sbírkách VHÚ, kterým je známé vozidlo Hummer, neboli „humvee“.

Boje o tábor přímo z centra snímal kameraman České televize, který byl pro účely větší autentičnosti, stejně jako bojující strany, oblečen do maskovacího stejnokroje. Nepochybně to pro něj byl silný zážitek – zvláště proto, že přímo vedle něj vybuchovaly granáty a z dýmovnic se valil barevný kouř. Ostatně pyrotechnická stránka celého letošního Tankového dne byla bohatá a na vysoké úrovni.

Okolo třetí hodiny odpoledne se program chýlil ke konci, Arénou ještě jezdila některé bojová vozidla s výherci soutěží – dětmi, které správně odpověděly na zadané otázky týkající se vojenské historie a techniky. Po většinu dne zatažená obloha sice už věštila déšť, ten nakonec ale přišel až před čtvrtou odpoledne. To se program letošního Tankového dne již uzavíral.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama