ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2011 16:10:00

Parašutisté seskočí ve středu na stejné místo jako Gabčík s Kubišem

Parašutisté seskočí ve středu na stejné místo jako Gabčík s Kubišem

Před sedmdesáti lety byli na území tehdejšího protektorátu vysazeni příslušníci skupiny ANTHROPOID, kteří pak v květnu 1942 uskutečnili atentát na Reinharda Heydricha.

Jejich seskok si můžete připomenout na slavnosti, jejíž součástí bude seskok příslušníků Armády ČR.

Skupina Anthopoid, kterou tvořili rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík, byla v noci z 28. na 29. prosince 1941 vysazena poblíž středočeské obce Nehvizdy. Ta dnes leží jen kousek za okrajem Prahy, při dálnici D 11 na Poděbrady. A právě u Nehvizd se po sedmdesáti letech uskuteční ojedinělá připomínka jejich akce. Do prostoru původního seskoku ANTHROPOIDU provedou výsadek příslušníci Armády České republiky.

Seskok provedou ve středu 28. prosince po 15. hodině velitel 43. výsadkového praporu Chrudim podplukovník Ladislav Švejda a náčelník výsadkové přípravy 4. brigády rychlého nasazení kapitán Tomáš Říha. Na rozdíl od Gabčíka s Kubišem však nebudou skákat z letadla, ale z vrtulníku, konkrétně z typu Mi-171, který je ve výzbroji 24. základny dopravního letectva v Praze Kbelích. Výsadkáři by měli přistát v místech, kde se nachází pole, jen kousek od malého pomníčku, jenž připomíná událost z roku 1941. Oba vojáci při svém seskoku použijí padák OVP-80, který byl používán od 80. let 20. století a má kulatý tvar. Připomíná tak padáky, na kterých skákali vojáci za druhé světové války.

Tento seskok bude následován výsadkem dalších vojáků AČR, kteří použijí již běžně používané padáky typu křídlo. Seskokům může přihlížet veřejnost - na místo se lze dopravit vlastními prostředky, případně je možné využít autobusy, které pojedou před 15 hodinou z centra Nehvizd. K místu doskoku se dostanete jak z obce Nehvizdy, tak z nedalekých obcí Jirny či Horoušany. Pokud pojedete po dálnici D 11, jedná se o sjezd na osmém kilometru. GPS souřadnice místa (resp. památníčku u pole) jsou 50.123371, 14.717163.

Seskok v 15.10 je vyvrcholením oslav 70. výročí vysazení skupiny ANTHROPOID, jejíž členové uskutečnili 27. května 1942 úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Slavnost připomínající jejich vstup na českou půdu začíná na úřadu městyse Nehvizdy již v 13 hodin. Následuje mše v místním kostele a položení květin k pomníku v obci. Je možné si prohlédnout i malou výstavu připomínající dění v roce 1941 a 1942. Od 16.30 začíná program v místní sokolovně. Jeho součástí je přednáška historiků i promítání filmu o výcviku československých parašutistů za druhé světové války; film pochází ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha.

Společně s desantem ANTHROPOID byly v noci z 28. na 29. prosinec 1941 vysazeny na protektorátním území i skupiny SILVER A a SILVER B. Celkem šlo sedm československých parašutistů. Všichni letěli v britském čtyřmotorovém stroji Handley-Page Halifax Mk.II/srs1a od 138. perutě pro speciální úkoly. Posádku letadla tvořilo sedm mužů, velel jim kapitán Ronald C. Hockey.

Letoun startoval z letiště Tangmere v jihoaglickém Sussexu a během cesty nad protektorát se dvakrát setkal s nepřátelskými letouny. Namísto plánovaného výsadku východně od Plzně však byl ANTHROPOID vysazen východně od Prahy. Došlo k navigačnímu omylu, osádka zaměnila Prahu za Plzeň. Orientace však byla velmi ztížena tím, že většina orientačních bodů byla zakryta sněhem. Po ANTHROPOIDU byl mezi Poděbrady a Městcem Králové vysazen SILVER A (Alfréd Bartoš, Josef Valčík, Jiří Potůček) a následoval SILVER B (Jan Zemek, Vladimír Škácha). Ten přistál nedaleko Přelouče. Letadlo se poté úspěšně vrátilo na letiště Tangmere, bylo však při cestě ostřelováno protiletadlovým dělostřelectvem. Celý let trval více než 10 hodin.

„Speciální lety nad noční okupovanou Evropou patřily k vůbec nejhazardnějším činnostem, které RAF podnikalo,“ píší vojenští historici, autoři publikace Atentát / Operace ANTHROPOID 1941-1942, kterou vydal Vojenský historický ústav Praha a Ministerstvo obrany ČR. „Halifaxy startovaly osamoceně, majíce před sebou perspektivu deseti i vícehodinového nočního letu nad polovinou okupované Evropy. Světlomety, protiletadlové dělostřelectvo, noční stíhači, ale i špatné počasí a možná porucha, to vše byla zcela reálná nebezpečí, která na ně číhala… Orientace byla navíc ztížena nejen noční tmou a nedokonalostí navigačních pomůcek, ale i skutečností, že cílové plochy byly zpravidla vybírány v lesnatých oblastech mimo velká města. Plochy byly vytyčeny jen slabě viditelnými přijímacími světly či ohni (v protektorátu se tento systém příjmu parašutistů prakticky vůbec nepoužíval a desanty zde vyskakovaly zpravidla naslepo). Vysazování muselo být prováděno z výšky pouhých 150-200 metrů při rychlosti kolem 200 km/h.“

Atentát na Reinharda Heydricha, který uskutečnili členové skupiny Anthropoid, byl nejvýznamnější operací československého odboje za 2. světové války. Jednalo se také o jednu z nejzásadnějších odbojových akcí, jaká byla v celé Evropě mezi roky 1939-1945 provedena. Oba členové ANTHROPOIDU, Josef Gabčík a Jan Kubiš, zemřeli společně s dalšími pěti spolubojovníky 18. června 1942 v kostele v Resslově ulici v Praze poté, co byl kostel obklíčen a zaútočila na něj nacistická přesila.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama