Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2018 22:09:00

Město nemá vizi, developeři ano

Město nemá vizi, developeři ano

Komentář Pirátů k projektu Penty u Masarykova nádraží.

Piráti zorganizovali v restauraci Rebel Wings otevřenou debatu o budoucím rozvoji centra Prahy a okolí Masarykova nádraží. V panelové diskuzi vystoupila náměstkyně primátorky Petra Kolínská, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč, manažer Penty Pavel Streblov, profesor urbanismu Karel Maier, profesor historie Rostislav Švácha a profesor sociální geografie Luděk Sýkora.
Živé diskuze s publikem se účastnili i představitelé politických stran (Piráti a Zelení) a občanských spolků (Klub Za starou Prahu, Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR - ASORKD). Hlavním tématem byla realizace komplexu budov sahajícího od Masarykova nádraží až po autobusové nádraží Praha Florenc a Hlavní nádraží tak, jak jej navrhla v roce 2016 architektka Zaha Hadid a jak jej prosazuje developer Penta podporován současným vedením města.
Z výměny názorů a stanovisek vyplynulo, že dokud není podána žádost o územní rozhodnutí, není ještě definitivně rozhodnuto. Petra Kolínská se vyjádřila, že kdyby státní správa, zejména památkáři, vznesla námitky proti zamýšlené realizaci, oddálilo by se konečné rozhodnutí na dobu po volbách.
Ředitel IPRu Boháč kritizoval fakt, že pozemky byly prodány soukromé společnosti před tím, než se Praha rozhodla, co na nich má vzniknout. Všichni profesoři v panelu se shodli, že nejlépe by bylo začít celý proces od začátku.
Piráti považují projekt Penty v okolí Masarykova nádraží za ukázkový případ toho, kdy stát a město selhaly při hájení veřejného zájmu. Město mělo kvalifikovaně definovat potřeby a funkce, které má toto území naplňovat. České dráhy zase neměly bez dohody s Prahou pozemky prodávat Pentě. Současný megalomanský projekt slouží pouze k maximálnímu vytěžení nejcennější lokality v centru města, aniž by znamenal zlepšení kvality území pro jeho obyvatele. Nyní už je část projektu plně v rukou státní správy skrze územní a stavební rozhodnutí a město má tak velmi omezené možnosti, jak ho korigovat. Jiná část projektu ale ještě potřebuje změnu územního plánu, o čemž bude případně rozhodovat pražské zastupitelstvo.
O besedu byl nebývalý zájem ze strany veřejnosti. Ukázalo se, že kapacita sálu nestačila. Naštěstí se vše nahrávalo. Celý záznam besedy je dostupný ZDE.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama