MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2018 8:36:00

Zásadní moment pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě

Zásadní moment pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě

Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením ratifikovalo Irsko jako poslední stát EU.

Po jedenácti letech od chvíle, kdy Irsko v březnu 2007 podepsalo Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením (UN CRPD), schválil irský parlament ve středu rezoluci, která zemi umožňuje tuto úmluvu ratifikovat a přijmout do svého právního řádu. Úmluva pak vstoupí v platnost 30 dní po uložení irského ratifikačního listu u Organizace spojených národů, čímž bude završen proces ratifikace této Úmluvy v Evropské unii.

Irsko je totiž posledním z 28 členských států EU, které tuto mezinárodní smlouvu o lidských právech ratifikovalo. EU a její členské státy díky tomu nyní budou plně vázány mezinárodním právem k naplňování této úmluvy a zavázány společně prosazovat a chránit práva osob se zdravotním postižením, která jsou v ní zakotvená.

„Rozhodnutí irského parlamentu, díky němuž může být dokončena ratifikace Úmluvy Evropskou unií, je zásadním momentem pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě. Je důležité, že se všechny státy přihlásily k jejich naplňování a respektování, nyní je ale zejména nutné přejít od slov k činům. Bohužel stále vidíme, že lidé se zdravotním postižením nemohou jednoduše samostatně cestovat nebo bydlet, musíme tedy pracovat na tom, aby byla opatření obsažená v této Úmluvě skutečně naplněná i v praxi,“ zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která je předsedkyní parlamentní Meziskupiny pro práva lidí s postižením. V Evropském parlamentu pracovala také na stanovisku Výboru pro dopravu a cestovní ruch ke zprávě, která byla odpovědí Parlamentu na doporučení zvláštní komise OSN k tomu, jak by měla EU implementovat opatření UN CRPD do unijní legislativy.

Úmluva CRPD, kterou přijala Organizace spojených národů v roce 2006, má sedm hlavních zásad: respekt k lidské důstojnosti a nezávislosti, zákaz diskriminace lidí s postižením, jejich plné zapojení do společnosti, rovnost příležitostí, přístupnost, rovnost žen a mužů a respekt k vyvíjejícím se schopnostem dětí a jejich právu na zachování identity.

Česká republika patřila mezi první signatáře Úmluvy, podepsala ji krátce po jejím přijetí Valným shromážděním OSN 13. prosince 2006. Ihned poté byl v České republice zahájen proces ratifikace, který byl zakončen 28. 9. 2009. Ratifikací úmluvy vznikla České republice mimo jiné i povinnost zřídit monitorovací orgán pro naplňování práv osob se zdravotním postižením, od letošního roku plní tuto činnost veřejná ochránkyně lidských práv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama