Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2011 9:36:20

Prezidentovo jednání sype sůl do otevřených ran eurozóny

Prezidentovo jednání sype sůl do otevřených ran eurozóny

Návrh prezidenta Klause na vyjednání trvalého opt-outu z eura je krátkozraký a poškodí zájmy ČR

Přes všechny současné problémy eurozóny považuji návrh prezidenta Václava Klause na vyjednání trvalého opt-outu z eura za krátkozraký a nezodpovědný s tím, že by taková výjimka byla pro Českou republiku dlouhodobě nevýhodná. Naše země navíc neplní podmínky pro přijetí eura a v nejbližších pěti letech jej nezavede.

Samotný fakt takového prezidentova jednání poškozuje věrohodnost České republiky a sype sůl do otevřených ran eurozóny. Vláda by tímto krokem dosáhla dohody, ze které nebude mít prospěch ani jedna ze stran.

Je vysoce pravděpodobné, že eurozóna překoná stávající krizi, vydá eurobondy, zavede daň z finančních transakcí a opustí ji několik marginálních zemí. Posune se blíže konceptu optimální měnové zóny a případný vstup do tohoto uskupení a přijetí eura může být pro Českou republiku za 5 let atraktivní možností. Namísto zřejmě veřejně líbivého a krátkozrakého opt-outu z eura je proto lepší nechat si tuto možnost otevřenou.

Jan Mládek, stínový minstr financí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama