Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2018 17:20:00

Řadě lidí v insolvenci jsme mohli konkrétně pomoct

Řadě lidí v insolvenci jsme mohli konkrétně pomoct

V roce 2017 řešila Bezplatná insolvenční poradna 400 případů. Ministerstvo spravedlnosti ji chválí a dává zbytku ČR za vzor.

 Zhruba ve 400 případech podala v roce 2017 pomocnou ruku lidem, kteří se ocitli ve finanční tísni, Bezplatná insolvenční poradna na jihu Čech. Z toho 200 insolvencí řešili klienti přímo v jejím sídle a stejnému počtu klientů ji pomohla zprostředkovat.

Jedná se o společný sociálně právní projekt, jehož partnery jsou vedle Krajského úřadu Jihočeského kraje i Krajský soud v Českých Budějovicích, Regionální středisko České advokátní komory pro jižní Čechy, Spolek insolvenčních správců České Budějovice a Pobočka Probační a mediační služby pro Jihočeský soudní kraj.

Cílem tohoto projektu je ochrana dlužníků před nedůvěryhodnými subjekty nabízejícími nekvalifikované a předražené služby v této komplikované oblasti života společnosti.

„Vznikem insolvenční poradny jsme reagovali na neutěšenou situaci v oblasti oddlužovacích, respektive takzvaně oddlužovacích agentur. Ty totiž často využívaly tíživou situaci jednotlivých dlužníků a poskytovaly jim své služby za nehorázné částky a neváhaly od nich přijmout například i šperky či jiné cennosti,“ nastínil místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad s tím, že pro poradnu na jihu Čech zdarma pracuje kolem 40 lidí.

Hejtmanka Stráská poděkovala všem, kteří se na jejím chodu podílejí

V obdobném duchu to vidí i hejtmanka Ivana Stráská. „K založení této poradny nás vedla velmi neradostná situace, kterou zažívali někteří naši spoluobčané. Zároveň bych tímto chtěla poděkovat panu doktoru Strnadovi, který s touto iniciativou přišel i všem, kteří se do tohoto projektu dobrovolně a prakticky bez nároku na jakoukoli odměnu zapojili. Pro nás všechny zainteresované je pak tou nejlepší odměnou skutečnost, že jsme mohli již řadě lidí v insolvenci takto konkrétně pomoct,“ sdělila hejtmanka. K díkům se přidal i její náměstek Zdeněk Dvořák, který má na starosti sociální oblast. „Jedná se zajisté o více než prospěšnou činnost,“ zdůraznil.

Pochvalu pak dostal zmíněný projekt od ředitele insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti Martina Richtera. „Jsme velmi rádi, že tento v České republice unikátní projekt na jihu Čech existuje a funguje. Na našem ministerstvu jej sledujeme a přemýšlíme nad tím, jak něco obdobného rozšířit do všech koutů naší země, pro které byste mohli být vzorem,“ řekl Richter.

Bezplatná insolvenční poradna působí od února 2016 v Českých Budějovicích a od května 2017 se její působení rozšířilo i do všech okresních měst v Jihočeském kraji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama