PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2018 20:21:00

Hutní výroba na Ostravsku se může stát zbytečnou

Hutní výroba na Ostravsku se může stát zbytečnou

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 – interpelace k prodeji ArcelorMittal Ostrava

 Pane premiére, vážení kolegové,

přeji dobré odpoledne a obracím se na vás, pane premiére, s interpelací, která se týká možného odprodeje nebo změny vlastníka společnosti ArcelorMittal Ostrava. Chtěl bych jenom připomenout, že ArcelorMittal Ostrava je největší hutní podnik v České republice, který zaměstnává sedm tisíc zaměstnanců. Na to je navázáno dvakrát, třikrát tolik dalších. My jsme prodali tento podnik jako stát společnostem pana Lakšmího Mittala v roce 2003. Ukázalo se, že ta společnost má velký potenciál. V současné době, jak je známo, je stále zisková. Já sám jsem se měl možnost v minulosti s panem Lakšmí Mittalem několikrát setkat. Pamatuji si jeho výrok, že ví, že ty nejlepší oceláře na světě má právě na Ostravsku. Takže my se nemáme za co stydět. Ta firma je opravdu ... jsme prodali něco, co je podnikem, který má stopadesátiletou tradici.

A mě zajímá to, že 23. května v tomto roce má Evropská komise dát vyjádření k žádosti ArcelorMittalu koupit hutní kombinát v Itálii. A součástí kompenzačního balíčku by mohla být právě žádost nebo potřeba, aby se ostravská huť prodala. A já upozorním na to, že 80 - 90 km na sever se nachází Nowa Huta Katowice, která má paralelní kapacity, takže v případě podobných pohybů může snadno dojít k tomu, že ta výroba, která je dnes v Ostravě, se stane zbytečnou. Opakuji, jsou to tisíce lidí, tisíce rodin a myslím si, že jsou všechny důvody pro to, se tím procesem, který se nyní odehrává v Evropské komisi a příslušných úřadech, zabývat. Myslím, že to je věcí vlády, proto se vás, pane premiére ptám, jak se touto kauzou zabýváte.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama