Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2018 11:20:00

To, že v České republice je určitá míra korupce, je pravda

To, že v České republice je určitá míra korupce, je pravda

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 4. ke střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já se k tomuto přidávám. Každý máme nějakou zkušenost. To, že v České republice je určitá míra korupce, je pravda. Určitá míra korupce je prostě všude na světě, někde větší, někde menší. Je také otázkou toho, co kde za korupci považují. V České republice např. dát někomu láhev vína, pokud tam tedy zrovna není sedm miliónů místo té láhve, asi není považováno za korupci, někde je to velký problém.

Ale já bych se také chtěl ohradit proti tomu, že starosta nebo radní nebo místostarosta či dokonce zastupitel je automaticky sprostý podezřelý. Já jsem sloužil jako starosta. Já jsem sloužil jako starosta v obci, která má bezmála 4000 obyvatel, není tak malá, je to moje rodné Strání. A já vím, že bohužel část aktivistů - neříkám všichni, ale i část politiků, kteří nemají ánunk o tom, co to znamená vykonávat takovou službu, vytváří dojem, že prostě všichni jsou sprostí podezřelí. Tak to prostě není. To, že když jsem se stal poslancem, tak že jsem se stal automaticky pro celou řadu lidí díky takovéto atmosféře hned zločincem ze sprostého podezřelého, je také pravda. Prosím, nepřispívejme k tomu. Zaměřme se na opatření, která opravdu budou fungovat a nebudou lidi degradovat. A jak mi řekla jednou moje manželka, ironicky, velmi ironicky: já nevím, co mě má mrzet víc, že o tobě říkají, že kradeš, anebo že z toho doma nic není. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama