MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2018 21:52:00

Už žádný další Dieselgate

Už žádný další Dieselgate

Evropský parlament schválil nová pravidla pro schvalování vozidel

 Europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili výsledný text nařízení o schvalování motorových vozidel a dozoru nad trhem. Zákonodárci dali zelenou kompromisnímu textu, který původně v reakci na skandál automobilky Volkswagen navrhla Evropská komise, a na kterém se po dvou letech projednávání shodli zástupci členských států a právě Evropský parlament.

V současné době musí být na vozidle před jeho schválením testováno asi 70 různých požadavků, včetně bezpečnosti nebo emisí. Schválení, které následně udělují vnitrostátní orgány a které je doplněno osvědčením o shodě, je na principu vzájemného uznávání platné v rámci celé EU. Podle poznatků Evropské komise však systém trpí v praxi řadou nedostatků, ať už co do transparentnosti nebo neúčinného vymáhání nastavených pravidel.

Přijaté nařízení přinese proto řadu novinek, mezi které patří například požadavek, aby vnitrostátní orgány kontrolovaly minimálně jedno ze 40 tisíc vozidel, uvedených do provozu za předchozí rok, přičemž alespoň pětina zkoušek by se měla týkat emisí. Státy budou muset také striktně organizačně oddělit schvalovací orgány od orgánů dozoru, navýšeny mají být i finanční prostředky na dohled. Více pravomocí v systému schvalování dostane i Evropská komise, která by měla hodnotit národní postupy procesu schvalování. Zákon také umožní vyšší sankce v případě porušení pravidel.

„Záměrem zákonodárců nebylo hledat obětního beránka, ale seriózně řešit systémová selhání při schvalování motorových vozidel. Věřím, že posílení transparentnosti celého systému je v zájmu všech jeho aktérů, evropský automobilový průmysl si již nemůže dovolit další oslabení své důvěryhodnosti. Důležité je, aby jakákoliv porušení pravidel nezaplatil v konečném důsledku spotřebitel. Naopak by měli spotřebitelé mít v případě, že jim vznikne škoda, nárok požadovat náhradu. Zde nám stále chybí účinné nástroje v podobě institutu hromadných žalob, na kterém chci ještě v tomto mandátu zapracovat,“ uvedla po hlasování česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama